"Не съм особено притеснен за кворума". Това заяви бившият вицепремиер и лидер на НФСБ Валери Симеонов в кулоарите на парламента след решението на депутатите от партия "Воля" да напуснат парламента.

Симеонов не е видял някой да напуска сегашния състав на парламента и след това кворумът да се е провалял, поне не до настоящия момент.

И "Воля" напуска Народното събрание

И "Воля" напуска Народното събрание

Марешки обяви решението на брифинг

По думите му, ако не се осигури кворум, тогава ще се коментира, но до настоящия момент това не се е случвало. Симеонов смята, че е дълг на всеки един народен представител да ходи на работа и именно поради тази причина се е направила промяната в правилника на Народното събрание.

Той изтъкна, че не може да дава определения дали има парламентарна криза, но му е много комфортно, че БСП ги няма в парламента. "Какво означава парламентарна криза? Парламентът работи ли - добре работи, приемат се законите. Не виждам криза", категоричен е лидерът на НФСБ.

Цветанов не усеща парламентарна криза

Цветанов не усеща парламентарна криза

Няма предпоставки за предсрочни парламентарни избори

На въпрос какво се случва с предложението на НФСБ за възнагражденията на депутатите, Симеонов подчерта, че това е отложено и тепърва ще се обсъди с ГЕРБ каква ще бъде тяхната съдба. От НФСБ ще настояват този въпрос да се разгледа, защото няма как някой, който отсъства от работа да получава възнаграждения.

След решенията за излизане на БСП и на "Воля" в състава на сегашното народно събрание остават ГЕРБ с 95 депутата, "Обединени патриоти" с 27 депутата. 
В парламента са и ДПС с 25 народни избраника и двама независими - Ангел Исаев, който бе освободен от ДПС и Спас Панчев, влязъл с квотата на БСП.

Припомняме, тази сутрин на брифинг в кулоарите на парламента лидерът на партия "Воля" Валентин Марешки обяви, че и неговата партия напуска 44-то народно събрание. Към момента не са ясни мотивите за напускане на "Воля".

Преди тях - на 17 февруари, от парламента излязоха БСП. Основна причина за напускането им беше гласуваният Изборен кодекс, промените в него и начинът на приемането им.

Социалистите поставиха и условия, за да се върнат в Народното събрание:

- избор на нов състав на ЦИК;

- връщане на преференциите;

- ново обсъждане на машинното гласуване.

По темата за Изборния кодекс президентът Румен Радев наложи вето, което бе преодоляно лесно от парламента. Междувременно обаче от ГЕРБ решиха да направят крачки назад, най-вече притиснати от общественото недоволство от практическата отмяна на преференциите в Новия изборен кодекс, както и да задействат процедура за избор на нова ЦИК. Днес номинираните, включително и от БСП, ще бъдат изслушани в парламента от ресорната комисия. Кандидати бяха предложени от ГЕРБ, от Обединените патриоти и от ДПС.

Вчера пък депутатите приеха на първо четене промените в Изборния кодекс на ГЕРБ, внесени веднага след като беше отхвърлено ветото на президента.