ГЕРБ представиха кандидатите си за членове на ЦИК.

Днес изтича крайният срок, обясни на брифинг Цветан Цветанов. Всяка парламентарна група трябва да подхожда отговорно към номинациите, смята той. Затова партията му избира професионалисти и хора с високи морални качества.

За ЦИК е номинирана Стефка Стоева, юрист с 40-годишен стаж. В по-голямата част от живота си е съдия във ВАС. Била е и заместник-председател на ВАС. По думите на Цветанов Стоева щяла да е гарант за честността на изборния процес.

Вторият номиниран е Георги Баханов, досега е бил член на изборната комисия. За следващ мандат в ЦИК е излъчена и Йорданка Ганчева от квотата на ГЕРБ. Мария Бойкинова, Александър Андреев са следващите имена на ГЕРБ. Андреев е говорител на ЦИК и до момента беше член на ЦИК от квотата на БСП.

Патриотите се обединиха около кандидати за ЦИК

Патриотите се обединиха около кандидати за ЦИК

Комисията трябвало с летящ старт да влезе в темата и да свърши доста работа

Мирослав Джеров е син на Александър Джеров и затова герберите залагат на юридическия му ген. Политологът Димитър Димитров е номинация на НПО-тата, но ГЕРБ го припознават и номинират за член на ЦИК.

Цветанов смята да докаже на левицата, че партията му ще подкрепи кандидатите на БСП. Така щяло да се докаже, че изборите няма да бъдат манипулирани. Заради вътрешно противоборство левите искали смяна на настоящата ЦИК. Цветанов подчерта, че БСП искали да номинират "експертът по стъкмистика" Юрий Асланов. Пожелавам успех на колегите от БСП, заяви Цветанов и настоя левите да излъчат своите имена. (това ще се случи по-късно днес, бел.ред.)

Цветан Цветанов иска червените да влязат като посетителска група в Народното събрание, за да видят избора на нов състав на ЦИК в парламента. Той е доволен, че ще се удовлетвори желанието на БСП да се изчисти ЦИК от хора, които не са близки на Корнелия Нинова.

БСП дава два дни срок за процедура по избор на нова ЦИК

БСП дава два дни срок за процедура по избор на нова ЦИК

Кой гарантира мандатните длъжности пита Зарков

Припомняме, в началото на февруари БСП поставиха ултиматум до два дни правната комисия да разработи процедурните правила, по които да се извърши законния избор за нов състав на Централната избирателна комисия (ЦИК).

Тогава обаче Валери Симеонов изрази опасенията си, че новият състав на Комисията не би могъл да се подготви достатъчно добре само няколко месеца преди изборите.

Въпреки това ГЕРБ обявиха, че ще открият нова процедура по избор на ЦИК, за да не бъдат обвинени, че нарушават закона, опорочавайки изборите.

На 20 февруари парламентарната правна комисия одобри правилата, по които ще бъдат избрани новите членове на Централната избирателна комисия. Това стана в отсъствието на депутатите от БСП.

Ден по-късно стана ясно, че изборът на нова ЦИК ще стане малко преди 21 март, когато изтича мандатът на настоящата комисия. Тогава Данаил Кирилов изрази мнение, че изборите се правят само и само БСП да си актуализират представителите съобразно политическата лоялност към Нинова.

По-рано днес пък Цветанов отрече твърденията на БСП за сделка между ГЕРБ и ДПС за закона за вероизповеданията. В тази връзка той запита дали е сделка и законът за социалните услуги, който вчера са разглеждали и който е част от същия пакет.

Цветанов отрича за сделка с ДПС

Цветанов отрича за сделка с ДПС

Той призова да се спре с лъжите