ГЕРБ се стремили да не променят кодекса Манолова, защото всяка промяна се използва за ескалация на напрежение и за политическа битка. Това стана ясно от коментара на председателя на правната комисия в парламента Данаил Кирилов. Парламентът ще избере 18 членове на изборната комисия, останалите се посочват от държавния глава.

Кирилов обърна внимание, че се конструира нова ЦИК точно преди да се знае кои ще бъдат новите представители в ЕП. По думите му остават две месеца за подготовка за евроизборите. Той посочи, че ако съставът на ЦИК е нов, би било трудно на членовете да се стиковат толкова бързо.

Кирилов обясни и че при спазване на процедурата може някои от новите евродепутати да се окажат без представителство в ЦИК, на което имат право.

Одобриха правилата за избор на нов състав на ЦИК в правна комисия
Обновена

Одобриха правилата за избор на нов състав на ЦИК в правна комисия

Правната комисия чака ветото на Радев за промените в Изборния кодекс

Според него би следвало да има правна възможност партиите, избрани в новия ЕП, да подадат заявление до президента за излъчване на техен представител в новата ЦИК.

"Не искам да влизам в коментар на това, че правим избори само и само БСП да си актуализират представителите, съобразно политическата лоялност към ръководителката г-жа Нинова, но в крайна сметка ще видим какво ще се случи като персонален състав на ЦИК", допълни Кирилов.

Кирилов допълни, че по неофициална информация сегашният ЦИК е готов с хронограмата.

Припомняме, преди дни ГЕРБ обявиха, че ще открият нова процедура по избор на ЦИК, за да не бъдат обвинени, че нарушават закона, опорочавайки изборите.

Вчера парламентарната правна комисия одобри правилата, по които ще бъдат избрани новите членове на Централната избирателна комисия. Това стана в отсъствието на депутатите от БСП.

По-рано днес стана ясно, че изборът на нова ЦИК ще стане малко преди 21 март, когато изтича мандатът на настоящата комисия.

ГЕРБ очаква извинителни бележки от БСП за отсъствието им

ГЕРБ очаква извинителни бележки от БСП за отсъствието им

Според Данаил Кирилов трябвало да има радикални санкции