154 депутати единодушно отхвърлиха ветото на президента. След дебат в парламентарна зала се случи очакваното и депутатите преодоляха 14-то поред президентско вето - върху Изборния кодекс. Това се случи при отсъствието на социалистите от парламента, а според заявката на БСП именно Изборният кодекс е условието им за връщане в зала.

ДПС вече заявиха, че ще подкрепят на трето четене закона и ще отхвърлят ветото на президента. Обединени патриоти също гарантираха, че ще гласуват обединено. "Воля" подкрепиха мнозинството.

Изборите у нас станаха като футбола - всички разбират, посочи шефът на правната комисия Данаил Кирилов. При приемането на промените в Изборния кодекс не е била нарушена Конституцията, както се посочва в президентското вето, защити процедурата Кирилов. Българският избирателен процес не е архаичен, не е античен, въпреки че често се появява неоправдан стремеж за промени в него, изтъкна още герберът и прогнозира, че само след няколко избора ще се види какви са грешките в машинното гласуване.

Симеонов притеснен НС да не се напълни със силикон и ботокс

Симеонов притеснен НС да не се напълни със силикон и ботокс

Президентът се опитва да внесе съмнение в изборите и това не е държавническо поведение, убеден е той

Цветан Цветанов съжалява, че опозицията я няма в зала. Той атакува Корнелия Нинова, че еднолично е извадила червените от парламента. Едноличното управление води до диктатура, смята Цветанов. Левите симпатизанти пък не искали у нас модела Венецуела, нито пък президентът Румен Радев да е българският Мадуро. Всеки път, когато се говори за Изборен кодекс, винаги има и политическо противопоставяне, опасява се заместник-председателят на ГЕРБ.

Отсъствайки от този дебат, БСП заиграха ва банк, подчерта той. Техният председател им каза да излязат от парламента, а единственото място, на което се прави политика и се гласуват закони, това е българският парламент, отсече Цветанов.

Радев е обладан от машинното гласуване, убеден Георги Марков

Радев е обладан от машинното гласуване, убеден Георги Марков

И на Нова година, когато хората се чукали с чаши, той ги занимавал с него

Преди това от "Воля" заявиха пълно отпадане на преференциите. Ние сме единствените, които се борим за една силна мажоритарна система, заяви лидерът Веселин Марешки.

Бизнесменът се заяде с "някои от самонадеяните патриоти". Като сте за мажоритарен вот, подкрепете волята на българския народ за премахване на праговете, обърна се той към тях. Ние от "Воля" сме категорично за премахване на праговете на преференциите, за да може гражданите сами да подреждат листите, каза още Марешки. Той се обяви в защита на електронното гласуване, което дава право на всеки български гражданин по света, без да се реди на опашки, да даде своя вот.

Правната комисия отхвърли ветото върху Изборния кодекс

Правната комисия отхвърли ветото върху Изборния кодекс

Депутатите скептични за машинното гласуване