През следващата седмица се очаква знаково развитие по операции в борбата с организираната престъпност.

Това съобщи вътрешният министър Цветан Цветанов след съвместната си среща с еврокомисаря Кристалина Георгиева с  българските пожарникари, участвали в гасенето на торфените пожари в Русия.

Министър Цветанов, отказа да коментира операциите  срещу организираната престъпност, но поясни, че става дума за „неща,  които са  изключително важни и са поставени като критики в доклада на Европейската комисия".

Помолен да коментира задържането в психодиспансера в Курило  на служител на Шесто РПУ, вътрешният  министър заяви, че  става дума за полицейски служител, който има психически проблеми  и се нуждае от лечение, затова е закаран в лечебното заведение.

„Не смятам, че ще бъде държан незаконно. По-важно е да бъде  приложено адекватно лечение и да ограничим последствията от  психически лабилно поведение на служител или гражданин на страната." - добави Цветанов.
Той съобщи, че оръжието на приетия за лечение в Курило служител е иззето като превантивна мярка.

На срещата с пожарникарите еврокомисарят Кристалина Георгиева съобщи, че в края на годината ще внесе новата политика на Европа за реакция при кризи.

Тя подчерта, че са необходими превантивни мерки и добра подготовка.
Георгиева подчерта, че в последните 35 години големите бедствия в световен мащаб са се увеличили 5 пъти.