Премиерът Бойко Борисов вчера обяви, че повече пари за службите няма да даде. Днес обаче шефовете на спецслужбите явно са трогнали депутатите от вътрешната парламентарна комисия и комисията за контрол над службите за сигурност.

Председателят на вътрешната комисия Цветан Цветанов обяви, че кабинетът ще осигури пари за кадровото и техническо обезпечаване на службите от сектор Сигурност.

Депутатите очакват анализ и разчети на ръководителите на разузнавателните и контраразузнавателните служби, както и техните предложения, за да задоволят финансово потребностите им.

На въпроса на news.bg дали депутатите ще успеят да променят вчерашното категорично становище на министър председателя да не се заделят допълнително финанси за сектор Сигурност Цветанов изрази оптимизъм, подчертавайки че кабинетът е осигурил 35 млн. лв. допълнително за възпрепятстващо съоръжение (ограда, б.р.) по българо-турската граница. Допълнително пари за адекватно оборудване на полицейските служители също щяло да има.

Граждански права не сме нарушавали, защитава Бъчварова МВР учението

Граждански права не сме нарушавали, защитава Бъчварова МВР учението

Няма пряка заплаха за страната ни, уверява отново министърката

Цветанов е убеден в нуждата от съответното финансиране за качествената и адекватна работа на службите. „Нашите служби работят в изключително голяма динамика”, констатира председателят на вътрешната комисия след днешното изслушване на шефовете на служби, продължило близо четири часа.
Той констатира добър обмен на данни за заплахите за националната сигурност между нашите служби с партньорските такива.

Депутатите са поискали правен анализ от разузнавачите за нужните законодателни промени, които ще помогнат на службите да работят по-добре. Очаква се съвсем скоро тези анализи от ДАНС, ДАР и Служба Военна информация.

Стана ясно още, че съвместните учения между Министерство на отбраната и МВР ще продължат, като такова предстои и на българо-гръцката граница.