Партии обмислят да искат повече пари за службите за сигурност, научи News.bg. Темата идва на дневен ред след днешните терористични атаки в Брюксел.

Патриотите мислят да поставят този въпрос пред управляващите заради зачестилите атаки в Европа. На преден план излизали нуждите на родните служби от средства за превантивна и аналитична дейност.

Нуждата от кадри за ДАР и ДАНС не е запълнена. ДАР не е окомплектована на 38%, а ДАНС има нужда от още 40% квалифицирани кадри.

От АБВ също са на мнение, че отново трябва да се постави темата за допълнителното финансиране на службите за сигурност предвид и високата събираемост, с която се хвали Финансовото ведомство. Азбукарите искаха допълнителни средства за службите при разглеждането на бюджета за тази година, но министър Владислав Горанов бе непреклонен.

Службите за сигурност имат достатъчно пари, отсече премиерът Борисов пред News.bg. На въпрос за това, че три формации ще искат допълнително средства за сигурност, Борисов заяви: „Те да ги изкарат”.

Повече средства за службите от АБВ ще поискат още утре на заседанието на парламентарните комисии по вътрешна сигурност и за контрол върху специалните служби. Тогава именно ще се съберат шефовете на всички спец служби, както и министрите Румяна Бъчварова и Николай Ненчев.

Първоначално темата беше бежанския натиск, но председателят на вътрешната комисия Цветан Цветанов вкарва и извънредна точка за тероризма.

Реформаторите в лицето на хората на Меглена Кунева също смятат, че темата за допълнителни пари за ДАНС, НРС и военното разузнаване излиза на преден план, но ще решат дали да поставят въпроса именно след утрешното изслушване на шефовете на службите.