Вътрешният министър Цветан Цветанов се срещна с ръководството на Дирекция "Противодействие на организираната и тежката престъпност" (ГДПОТП).

Това, което са говорили, е да започнат краткосрочните законодателни промени за възстановяване на ГДБОП, каза на специална пресконференция след срещата Цветанов.

Припомняме, ГДПОТП са приемници на бившата ГДБОП - Главна дирекция за борба с организираната престъпност.

Това, което видях в очите на хората, е една болка, но същевременно и желание за възстановяване на ГДБОП, подчерта вътрешният министър.

Цветанов назначи ревизия на фирма, строяща за МВР.
Още...

Цветанов заяви, че от тук нататък всяка една законодателна промяна ще бъде съгласувана с мнението на служителите.

Това, което стои на дневен ред, е демотивацията на служителите, каза още той. Спираме с политическите чадъри, категоричен бе вътрешният министър и се обяви за конструктивен диалог с полицаите.

Можем с политическа воля да постигнем много в МВР, смята той. Освен това в работата си силовият министър ще наблегне и на наркоразпространението в училищната мрежа. Аз съм загрижен за децата на България, заяви той. Ще искам резултатите в тази насока да бъдат осезаеми, допълни Цветан Цветанов.

В тази връзка през септември ще бъде създаден консултативен съвет с представители на неправителствените организации, гражданското общество и Центъра за изследване на демокрацията.

Ще бъде създадена и работна група по всички законодателни промени, които са необходими в сектор сигурност.

Относно разпечатките от мобилните телефони Цветанов се обяви за промени в закона за електронните съобщения, като предлаганите промени от ГЕРБ според него ще могат да влязат в Народното събрание в края на август.

В момента първо се иска разрешение от съдия, след което се иска разрешение от мобилния оператор за разпечатка. Това трябва да се промени, смята Цветанов.

По всяка вероятност вътрешният министър ще вземе и кадрово решение за Института по психология на МВР.

Той обеща да застава твърдо зад всички служители на МВР, които си вършат съвестно работата, но ще бъде безкомпромисен към тези, които уронват престижа на професията.
Казах на колегите, че в мое лице имат партньор, обясни Цветанов.

Ще се ревизират и обществени поръчки, обеща вътрешният министър. На първо време ще се ревизира поръчка по Шенген за закупуването на един хеликоптер на стойност 10 млн. лв.

Цветанов обясни, че за да се експлоатира този хеликоптер трябва да се закупи сензорна система за 3 млн. лв. Като са необходими други 3 млн. лв. по експлоатацията на хеликоптера.

Цветанов смята да види кой участва в техническото задание за обществената поръчка.

Припомняме, по-рано днес Цветанов нареди ревизия на фирма "Проинвекс"-ЕООД.

Той отмени заповед на своя предшественик Михаил Миков, подписана на 7 юли, която визира завишаване с до 400 щ.д./кв.м на цените на построените от фирма Проинвекс-ЕООД.

Ще бъде създадена работна група, в която ще влизат представители на МВР и ДАНС, която да работи за начина, по който да отпаднат дублиращите функции на двете структури, съобщи още Цветанов.

Според него несправедливо е да се коригират заплатите на служителите в ДАНС, а тези на служители в МВР, да останат без промяна.