"През тази година ще бъдат в изпълнение 119 км нови републикански пътища в България. Цяла Северна България чака АМ "Хемус", а Югозападна България - АМ "Струма". Това заяви регионалният министър Петя Аврамова по време на обобщението на платформата за гражданския диалог "Европа в нашия дом".

На форума бяха отчетени няколко положителни тенденции, една от които е подобряването на обществения транспорт. Закупени са 111 екологични автобуса и тролейбуса, ремонтирани са спирки спирки, подлези и надлези. Подобрява се и енергийната ефективност на 837 жилищни и административни сгради, заяви Аврамова.

Очаква се закупуване на 400 линейки и обоновяване на 237 обекта на Спешна помощ, акцентира регионалният министър.

По думите й се заделят значителни средства за строежа на АМ "Хемус", Русе-Велико Търново, Видин-Ботевград, Софийски околовръстен път от Цариградско шосе до "Младост 1". Хората най-много се интересуват от пътната инфраструктура, защото във всеки един регион има пътища, които не са ремонтирани от 30 години, обясни Аврамова.

Регионалният министър даде пример с предстоящото разширение на пътя от Стара Загора до АМ "Тракия", за което започва актуализация на проекта.

По-късно от МРРБ уточниха, че предстои ремонт на надлез "Арсенал", който ще се финансира съвместно с община Казанлък, за което има подписано споразумение.

Започва трайно укрепване на свлачището край "Тикале" на пътя Смолян-Мадан. Осигурени са средства и за свлачището "Трифон Зарезан" на пътя за Златни пясъци, чието укрепване може да започне до месец. През май започва работа по обхода на Поморие. Също през май ще завърши разширяването на пътя Пловдив-Асеновград, а през втората половина на 2019 г. ще стартира обществената поръчка за изпълнител на строежа на обходния път на Любимец, пишат от ведомството на Аврамова.

Двойни учителските заплати обещава Борисов до края на мандата
Обновена

Двойни учителските заплати обещава Борисов до края на мандата

Учителската професия няма да бъде заменена, категоричен образователният министър

Според заместник-министърът на регионалното развитие Николай Нанков, който до август 2018 г. бе министър на същото ведомство, са изградени 51 пречиствателни станции в страната, над 2 500 водопродови и други съоръжения.

Хората питат кога пречиствателните станция Свети Влас и Царево ще бъдат готови, както и кога шуменци ще пият чиста вода, призна Нанков. От МРРБ са поели ангажимент за инвестиции във ВиК секторите с качествени ВиК услуги и чиста вода и природа, обясни регионалният зам.-минситър Наков.

По думите на Нанков 405 милиона лева ще бъдат спестени до 2020 г. от българските домакинства, които участват в програмата за енергийна ефективност. Аврамова очаква, че за следващия програмен период министерството ще разполага с по-голям ресурс от сегашния и фокусът ще бъде върху проекти за нуждите и спецификите на всяка област и всеки един регион.

70% от публичните инвестиции идват от структурните европейски фондове. Правителствата на ГЕРБ вложиха огромни усилия да се възползваме от структурните европейски фондове, заяви депутатът Александър Ненков на отчета за гражданския диалог "Европа в нашия дом".

Голяма част от еврофондовете се управляват от МРРБ. Това са важни отрасли като пътна инфраструктура, канализация, енергийна ефективност, заяви Ненков.