Лот 3 на АМ "Струма" ще бъде приоритет №1 за следващия програмен период по Оперативна програма "Транспорт", гарантира транспортният министър Данаил Папазов. В отговор на парламентарен въпрос на бившия регионален министър Лиляна Павлова, Папазов разказа и повече подробности за проекта за тунел в Кресненското дефиле.

Павлова се позова на информация в медиите, обявена от зам.-министър на транспорта, че се обмисля вариант тунелът да не се изгради в цялост, като вместо с две тръби той да бъде с една. Това е изключително рисково за живота и здравето на пътуващите, а при инцидент не дава възможност да аварийно излизане или прехвърляне на движението, сигнализира тя.

Описанието на проекта, дадено във формулярите за кандидатстване по оперативната програма е за тунел с две тръби, отговори Папазов. Поради възможността да се спестят средства и на база на факта, че това отговаря на директивата за тунелна безопасност, както и заради прогнозата, че две тръби няма да се изискват през 2040 година, са обсъдени три варианта за развитие на проекта.

В крайна сметка е избран оптималният вариант - с две тръби и еднопосочно движение във всяка, подчерта Папазов, от което Лиляна Павлова остана доволна.

Бившият министър призова да се преосмисли финансирането на пътния и железопътния транспорт, което в момента е разделено 50:50. „Направете го поне 60:40 в полза на пътищата, тъй като по инструмента за свързаност на Европа ще се финансират основно железопътните мрежи", призова тя.