Размерът на турските инвестиции в България е 24.5 млн. евро за първите три месеца на 2017 г. Увеличаването на стокообмена от януари изтъкна премиерът Бойко Борисов по време на разговора си в Министерския съвет с министъра на митниците и търговията на Република Турция Бюлент Тюфенкчи.

Според премиера увеличението на търговията между България и Турция говори за наличие на потенциал, който може допълнително да се развива. Борисов акцентира върху стремежа на кабинета да подобрява условията за правене на бизнес в България, съобщиха от Министерския съвет.

Отличните добросъседски отношения между България и Турция са предпоставка за засилване на икономическото сътрудничество в интерес на двете страни. Това отбеляза министър-председателят Бойко Борисов.

По време на срещата беше обсъдено също сътрудничеството между митническите служби на България и Турция и значението на навременния обмен на информация в тази сфера. Борисов изтъкна и мерките, които страната ни взима за борба с контрабандата и охрана на границите.

Министърът на финансите Владислав Горанов и турският министър на митниците Бюлент Тюфенкчи разговаряха за ролята на България като "врата" към Европа за турската държава.

Турция залови 264 нелегални мигранти, готвещи се да влязат в България и Гърция

Турция залови 264 нелегални мигранти, готвещи се да влязат в България и Гърция

Хванати са в Одрин

Борбата с контрабандата и нелегалния трафик бяха посочени като приоритетни и за двете страни. Обсъдени бяха възможните мерки, които да допринесат за подобряване на работата на митническите служби на граничните контролно-пропускателни пунктове, облекчаването на трафика, намаляването на натовареността и оптимизирането на процесите.

Паралелно със срещата на двамата министри, в сградата на Агенция "Митници" разговаряха представители на ръководствата на митническите администрации на двете страни. Директорът на Агенция "Митници" Георги Костов посрещна Дженап Ашчъ - подсекретар на Министерството на митниците и търговията, и Мустафа Гюмюш - генерален директор на турските митници.

На срещата беше обсъдено и сътрудничеството в областта на митническото разузнаване, разследване и правоприлагане. И двете страни подчертаха, че вече се тества метод за обмен на рентгенови изображения. Българските и турските митничари се договориха за провеждане на общи операции по линия на противодействие на наркотрафика и контрабандата.

След последната среща между ръководителите на митническите администрации, голяма част от поставените проблеми са преодолени или се работи активно по тяхното преодоляване, отчитат от правителствения пресцентър.

Пред турските митничари Костов представи два от големите проекта на българското правителство - за облекчаването на административната тежест и за тол системата. И двата имат пряко отношение към по-бързото преминаване на товарните превозни средства през територията на страната и през граничните пунктове.