Нулев е мигранският натиск на границата от Турция към България. Това заяви турският посланик в България Нейно превъзходителство Айлин Секизкьок в отговор на въпрос дали Турция ще продължи да изпълнява ангажимента и да не допуска мигранти на българска територия.

"Първо, искам да уточня, че не става дума за наш поет ангажимент. Ние казваме, че сътрудничеството между Турция и България, включително и в частта по опазването на границата, е толкова силно и тясно, че самата граница между нашите две страни е едно много спокойно и сигурно място", каза Секизкьок.

По думите й заради това опазване и този граничен контрол виждаме, че мигрантският натиск е нулев върху нашата граница. И така ще продължи да бъде, защото имаме много тясно сътрудничество с България, заяви турският посланик в София.

Според нея това не може да се каже за Гърция, с която през последните месеци Турция има постоянни търкания, включително и за мигрантите. След овладяването на ситуацията с коронавируса мигранти продължават да пристигат по гръцките острови.

Турският дипломат обясни, че в разговорите си с Европейския съюз Анкара би желала да води диалог за миграцията и незаконното преминаване на мигранти. Този диалог не трябва да бъде само с България, а с всички останали страни-членки на ЕС. Целта е да бъде "възпрепятствана тази незаконна миграция, уточни тя.

"Много е жалко, че в точно в такъв период, когато сме изправени пред толкова сериозни предизвикателства и Турция, и ЕС като кризата с COVID-19, незаконната миграция, въпросът с бежанците, Сирийския въпрос, събитията в Либия, точно в един такъв момент ЕС не разговаря с нас", каза посланик Секизкьок. Според нея причината за нарушения диалог е позицията на Гърция и Кипър.

"Те използват своя глас за вето и това води до липсата на диалог на ЕС с нас. Нас ни обвиняват в страна, която проявява агресия, но ние искаме диалог", изрази позицията на своята страна турският дипломат Айлин Секизкьок.