Противоречива информация за предстоящото посещение на турския външен министър Мевлют Чавушоглу в Кърджалийско се появи в медиите.

Припомняме, че бившият вече председател на ДПС Лютви Местан обяви, дипломат номер едно на южната ни съседка ще бъде у нас на 26 и 27 декември. Очаква се да държи реч на Възпоменателния митинг край Тюркян чешма в село Могиляне. Ден по-късно ще вземе участие и на митинга в Момчилград.

Посещението му е от частен характер и той няма да има срещи с българските власти.

Според високопоставени източници от турското външно министерство, цитиран от HABERBG, в последния момент Чавушоглу се е отказал. Сред причините, които са посочени, е изключаването на Местан, както и частният характер на визитата, която не е съгласувана с Външно министерство и това би предизвикало скандал.

В същото време сайтът Rodopi24, че в хотели в Кирково вече са резервирани стаите за турските дипломати, но към 19 часа не е забелязано движение в района на такива. Възможно е обаче да има резевриран и друг хотел в Кърджалийско.

Нито ДПС в Кърджали, нито организаторите на митинга от Община Кирково, разполагат с информация кой ще гостува от турска страна, допълва още изданието. То загатва също така, че Чавушоглу може и да се откаже да дойде и да присъстват турският посланик Сюлейман Гьокче и генералният консул в Пловдив Алпер Акташ.

Българското външно министерство да не допуска визитата на турския външен министър Мевлют Чавушоглу. За това настояха от ВМРО.