Турската страна изразява съболезнования и съпричастност към българския граничен полицай Петър Бъчваров, който бе убит на българо-турската граница, като е готова да предостави "морална и материална подкрепа".

Това заяви председателят на комисията по вътрешни работи в турския парламент Джелялеттин Гювенч, който заедно с членовете на комисията е на посещение в България. Делегацията се срещна с председателят на Народното събрание Вежди Рашидов, а след това и с министъра на вътрешните работи Иван Демерджиев, като след втория разговор бе даден съвместен брифинг.

"Нашето добро сътрудничество вече дава конкретни резултати, двустранният търговски обмен вече е над 7 млрд. долара. По отношение на борбата с престъпността имаме напредък. Във връзка с трагичния инцидент, при който загина български граничен служител, трябва да отбележа, че извършителят е заловен, предаден е на прокуратурата. В момента тече неговия разпит в сътрудничество с българската прокуратура. Споделям изцяло скръбта на семейството на загиналия и сме готови да окажем морална и материална подкрепа. Това не е изолиран инцидент, извършителят се е занимавал с кражби и е познат на всички в този район", каза турският представител.

Като акт, подобряващ сътрудничеството между двете страни, бе изтъкнато и залавянето на предполагаем замесен в атентата в Истанбул през ноември, който преди ден бе екстрадиран в Турция.

Пет ареста за атентата в Истанбул извършени у нас
Обновена

Пет ареста за атентата в Истанбул извършени у нас

Проведената акция е била при пълна секретност

"Турция изпълнява своите задължения по отношение на борбата с миграцията, с престъпните групировки, с наркотрафика. Ние сме готови за все по-нарастващо сътрудничество, изпълняваме своите ангажименти и ще продължим да го правим", увери Гювенч.

"За мен бе голям повод за радост да установя, че тези отношения, които бяха създадени на ниво министри вече се виждат и ценят и от представителите на законодателните органи в двете страни. Вижда се и най-доброто ниво на сътрудничество в последните години. Това в никакъв случай не ни успокоява, амбициите ни са много по-големи и бихме искали да развием в много по-голяма степен двустранното сътрудничество", каза на свой ред вътрешният министър Иван Демерджиев.

В процеса на разговори е договорено засилване на съвместната борба срещу нелегалната миграция, както и развитието на граничните пунктове между двете страни.

Освен това - България има амбиция да е посредник в разговорите между Турция и Европейския съюз за постигане на балансирано решение по въпроса с мигрантския натиск, което да удовлетворява и двете страни.

"Само при такъв подход можем да намерим дълготрайно решение на мигрантската криза", добави МВР шефът.

Високото ниво на сътрудничество между София и Анкара е основен аргумент за по-бързото ни влизане в Шенген, заяви на свой ред председателят на ресорната вътрешна комисия в родния парламент Хамид Хамид. Народният представител от ДПС изрази и задоволство по отношение на работата между двете министерства, както и между двете вътрешни комисии.