Аз се надявам с турското правителство да продължим да работим добре, солидарно и да не си прехвърляме проблеми.

Това заяви премиерът Бойко Борисов пред журналисти, след като присъства на  официалното откриване на участък от Северната скоростна тангента.

Много маски паднаха, че действително има интерес към нашата вътрешна политика - да има възможност да й се влияе от страна на Турция”, коментира Борисов.

Той напомни, че външната политика между двете страни се води на ниво правителства и когато Турция ни е помагал за бежанската криза, самият премиер на висок глас е изказвал благодарността си. Изразявал е обаче несъгласие по теми, по които не е съгласен с турската страна. За пример Борисов даде, когато решили двата реактора от АЕЦ „Белене” да ги строят в Турция. Според него това е бил индиректен удар срещу България.

Миналата година се разпространяваше непотвърдена информация, че Турция може да купи реакторите, поръчани за АЕЦ „Белене“, за своята АЕЦ „Аккую“.

Министър-председателят напомни и за загубите на страната ни от 300 милиона лева заради ембаргото и контраембаргото във връзка с Русия.

„Когато руският президент негласно каза, че не е хубаво да се ходи в България на почивка, в Турция те правиха милиарди оборот от туризъм за сметка на българския. И сега някой да казва, защото водим една балансирана политика – искаме да си направим газоразпределител, където от 3-4 източника на газ да си получаваме газ, сме подвластни на една или друга политика на Русия, това е не само невярно, не само голяма глупост, но и несправедливо с оглед на събитията, които ставаха през това време”, подчерта премиерът.

Той заяви, че България е в ЕС и НАТО и е много по-лоялен член от много от европейските държави. По думите му е внушение, че има някакъв спор чрез ДПС за отношенията с Русия и Турция. Борисов бе категоричен, че с двете държави имаме приятелски отношения. Премиерът обаче заяви, че неговото призвание е да защитава България.

Припомняме, точно преди седмица премиерът Бойко Борисов проведе тежък телефонен разговор с турския си колега Ахмет Давутоглу във връзка със скандала с ДПС. Борисов категорично бил отказал да се намесва във вътрешнопартийния скандал на ДПС, за което върху него бил упражнен силен дипломатически натиск. Според някои български политици и експерти опитът на Давутоглу да склони Борисов да се намеси е груба намеса във вътрешните работи на България.