Премиерът Бойко Борисов е имал тежък телефонен разговор с турския си колега Ахмет Давутоглу. Той е проведен на 23 декември, сряда, в обедните часове след правителственото заседание. Това пише „24 часа”, като уточнява, че информацията е неофициална и търси потвърждение от Министерския съвет и Министерството на външните работи.

По-късно източник от кабинета на премиера потвърди информацията за телефонния разговор между Бойко Борисов и Ахмет Давутоглу.

Борисов категорично бил отказал да се намесва във вътрешнопартийния скандал на ДПС, за което върху него бил упражнен силен дипломатически натиск.

Още във вторник привечер дипломати в София и от Анкара започнали да атакуват Борисов да приеме да разговаря с колегата си Давутоглу. Според източници от спецслужбите лидерът на ДПС разчитал на сигурност и подкрепа от Турция. Поради тази причина в нощта на вторник срещу сряда били направени десетки опити официално Анкара да потърси контакти с най-висшия ешелон на изпълнителната и законодателната власт у нас.

Дипломатическият натиск бил отклоняван от София с обяснението, че в България са светли коледни празници и вътрешнопартийните проблеми на ДПС не са тема за каквито и да било коментари.

След почти денонощие откази, в сряда Борисов все пак приел разговор, който продължил почти 30 минути. Турският премиер настоял Бойко Борисов да се намеси в скандала и недвусмислено да подкрепи Местан. Дипломатически източници разкриват, че Борисов бил категоричен, че вътрешнопартийните отношение в ДПС не могат да са залог на отношенията България-Турция. Той предупредил, че не приема българите да страдат от политически пристрастия към Русия или Турция. Така Борисов дал ясен знак на турския си колега, че пред Местан и Доган избира България.

По време на телефонния разговор Бойко Борисов припомнил на Ахмет Давутоглу, че Анкара е пренебрегнала интересите на България по категоричен начин, когато е започнала разговори с Москва за „Турски поток“. Борисов изтъкнал, че помни добре как Путин му размахвал пръст от Анкара. Не бил забравил и антибългарската позиция по отношение на АЕЦ „Белене”.

Бойко Борисов предложил спешна тристранна среща между Гърция, Турция и България по енергийните проекти.

В телефонния разговор турският премиер настоял Бойко Борисов да приеме официално турския външен министър Мевлют Чавушоглу. Борисов обаче настоял Анкара да се въздържа от подобен дипломатически знак, тъй като нямало нужда българските турци да страдат допълнително от отношенията Доган-Местан.

Източници от външно министерство разкриват, че дори посещението на Давутоглу на 15 декември е било осъществено под натиск от европейски лидери. Целта била страната ни да договори с Турция решение на бежанската криза, а след това то официално да бъде обсъдено в Брюксел.

По информация от източници от службите, на 15 декември в държавната резиденция в Бояна е имало и една необявена среща. Провела се е почти едночасова среща на четири очи на лидера на ДПС Лютви Местан и Давутоглу. За малко присъствал и турският посланик у нас.