Турция прие да разгледа времевите ограничения и да намали времето, за което българските товарни автомобили могат да извършват превози от Турция до Германия или до друга страна и обратно, съобщиха от Министерството на транспорта.

Споразумението беше постигнато на среща между транспортния министър Кристиан Кръстев и турския му колега Бинали Йълдъръм, която се проведе днес по време на форума на  министрите на транспорта в Лайпциг.

На разговорите, които продължиха повече от договореното време, бяха обсъдени различни въпроси, поставени от българската страна.

Още във вторник, 28 май, на експертно ниво между представители на министерствата на транспорта на двете държави ще бъде уточнено как точно ще бъде изпълнена договореността за българските превозвачи.

Разгледан бе и въпросът за фактурите относно произхода на стоките, като бе постигнато разбиране за спазване на точка 4.2 от ръководството на СЕМТ-разрешителното, предвиждаща, че мястото на натоварване може да е различно от произхода на стоката.

Българската страна постави и въпроса за увеличаване с 30% на броя на разрешителните от и за трета страна, като турската страна отговори утвърдително на молбата.

Детайлите по тази договореност ще бъдат уточнени на срещата във вторник, като българската делегация ще замине за Турция още в понеделник.