Поредни промени в Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България предлагат от Министерския съвет. Те са в няколко аспекта.

Българските граждани, участвали в мисии и операции в чужбина да могат да ползват социалните кухни към Министерството на отбраната и да бъдат подпомагани с парични средства. Това гласят допълненията в чл. 226ж и чл. 226з от ЗОВС.

Такива лица са участниците в мисията на Българската армия през 1992-1993 г. в Камбоджа, която е мисия на Въоръжените сили на Република България под егидата на ООН, съгласно решение на Народното събрание от 15.04.1992 г. / ДВ, бр. 34 от 1992 г./ и Постановление № 67 на Министерския съвет от 22.04.1992 г./ДВ, бр. 36 от 1992 г./. Общият брой на военнослужещите, участвали в мисията на Българската армия в Камбоджа под егидата на ООН през 1992-1993 г., е 1446 души. С допълването им като правоимащи лица в посочените разпоредби на ЗОВСРБ се решават някои социални проблеми на тези заслужили български граждани, предвид тежкото материално положение на значителна част от тях.

Армията търси да наеме 100 матроса

Армията търси да наеме 100 матроса

Кандидатите полагат изпит и по плуване под вода

С измененията в чл. 57, 60а, 60в, 60д и чл. 83 от ЗОВСРБ ще се създаде структура от въоръжените сили на България, която отговаря за провеждане на специалните операции. Тя ще е в съответствие с нуждите на актуализираните планове на НАТО за колективна отбрана.

Успоредно с това ще се синхронизират подбора, подготовката на личен състав и формирования, планирането, координирането, осигуряването на взаимодействието на специални операции. Това се отнася както за самостоятелни операции в състава на съвместни сили, така и във взаимодействие с други държавни структури от националната сигурност на страната.

С промените в чл. 188а и чл. 285а от Закона се прецизира кръга от задължените лица - военнослужещи и цивилни служители. Те са извън кръга на хората на висши публични длъжности по Закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (ЗПКОНПИ). Целта е да се отстранят противоречията при дублиращи текстове от двата закона.

Една от промените - в чл. 224 дава възможност, когато не мое да се осигури безплатна храна и ободряващи напитки по време на занятия, учения, тренировки и лагери, на военнослужещите да се изплаща левовата й равностойност. Това ще доведе до равнопоставеност между отделните военнослужещи в различните хипотези и няма да е за сметка на самите военнослужещи при обективна невъзможност да им се осигури храна в натура.

С изменението на чл. 291 ще може някои длъжности за цивилни служители да имат максималната продължителност на работната смяна при сумирано изчисляване на работното време да надвишава 12 часа, но не повече от 24 часа. Продължителността на работната седмица да не надвишава 56 часа, а за работници и служители с намалено работно време - до 1 час над намаленото им работно време. Това ще осигури непрекъснатост на работния процес, когато се налага военни и цивилни служители да работят съвместно.

Целта на предлаганата промяна в ЗОВСРБ по отношение статута на работодател, е да се осигури възможност работодателите по смисъла на КТ във въоръжените сили да делегират свои правомощия на командирите и ръководителите на военни формирования и структури, които не са разпоредители с бюджет. Те са за личния състав по трудово правоотношение, които са на тяхно подчинение.

С промените в чл. 226г се цели разширяване кръга на правоимащите, които могат да ползват болниците, военните клубове, почивната и спортната база към министерството. С измененията чл. 226з се разширява възможността за ползване на детски градини и училища за военнослужещите и цивилните служители. Това засяга както обектите в България, така и в чужбина за работещите в международни организации или в други международни инициативи на територията на страната и извън нея.

Промените засягат и Кодекса за застраховане. "С преходните и заключителни разпоредби на законопроекта се предлагат и промени в Кодекса за застраховането поради наличие на несъответствие между установеното в Споразумение между правителството на Република България и правителството на САЩ за сътрудничество в областта на отбраната (ратифицирано със закон - ДВ, бр. 46 от 2006 г. ) (обн., ДВ, бр. 55 от 2006 г.), чл.43 във връзка с чл. 39, ал. 1 от Закона за преминаването през и пребиваването на територията на Република България на съюзнически и на чужди въоръжени сили с правната уредба относно периода на задължителната гранична застраховка за автомобили с чужда регистрация в Кодекса за застраховането", уточниха от МС.