Премиерът Бойко Борисов инспектира обходния път на Габрово, който беше пуснат за движение тази сутрин.

С излъчване във фейсбук министър-председателят изрази задоволството си от завършения вариант на пътя, който води към бъдещия тунел под Шипка. "Колко трудно е да направиш моста, а колко бързо минаваш по него. Помните ли като идвахме тук в калта. А сега влизаш в тунела и все едно си е ден." 

Продължаваме ударното строителство по всички важни инфраструктурни обекти в страната въпреки пандемията от COVID-19, написа той в социалната мрежа малко по-рано.

Борисов посочи, че по 23-километровото трасе има много големи съоръжения, изградени чрез съвременни строителни технологии. Такъв е стоманобетонният мост с дължина 640 м над долината на река Синкевица, част от кв. "Чехлевци" и кв. "Войново" на Габрово. В новоизградената отсечка от обходния път на Габрово се намира и тунелът под Бакойския баир, построен по нов австрийски метод. По време на инспекцията вицепремиерът Томислав Дончев отбеляза, че с новото трасе преминаването на Балкана се съкращава с половин час. 

С министър-председателя са и вицепремиерът Томислав Дончев, министърът на регионалното развитие Николай Нанков и финансовият министър Владислав Горанов.

Пускат движението по обходния път на Габрово

Пускат движението по обходния път на Габрово

Последните 12 км от пътния участък вече са завършени

"Хемус" правим, другата седмица ще покажем на варненци напредъка му. А от 10 юни започваме участъка от Велико Търново в двете посоки", добави премиерът Борисов и изтъкна, че днес се изграждат изключително модерни тунели и мостове. "Докато навремето заварих магистрала "Марица" точно преди Свиленград, където бяха разминали двете платна от двете страни. Днес обаче поздравяваме строителите. Да им е честито на габровци, има и шумозащитни стени да не пречи трафикът на хората", заяви премиерът Борисов на новото трасе.