Украински товарен самолет Ан-12 на авиокомпания "Мотор Сич Еърлайнс е кацнал във Варна след полет от Полша по обед днес. Това показват данните от портала FlightRadar24.

Фирмата собственик на машината е свързана с "Мотор Сич" - украинско държавно предприятие, специализирано в производството на авиационни двигатели и турбини, уточняват от БиТиВи.

Компанията се намира в Запорожие, където и беше основното летище на авиокомпанията преди войната в Украйна. Сега обаче самолетът е излетял от полския град Жешов.

В свой материал "Уолстрийт Джърнал" определя населеното място и летището му като основна артерия за прехвърляне на оръжия към Украйна с цел отбиване на атаките на руските сили.

Към момента няма официална информация каква е била целта на полета до Варна.

В София все още се намира украинският външен министър Дмитро Кулеба на безпрецедентно дълга визита. Кулеба излъчи противоречиви послания - тръгва си неудовлетворен от България, в следващия момент заявява, че ще стои докато България не предостави оръжия на Украйна.

Украинският дипломат в разрез с добрия тон днес в прав текст заяви, че в българското правителство има политици, които не желаят да се помогне на страната му и определи като цинични обясненията защо не трябва на Киев да се изпраща оръжие.