Войната се върна в Европа не само като факт през конфликтите в бивша Югославия, но се върна като морално приемлив инструмент за решаване на спорове. Това каза дипломатът Любомир Кючуков по време на национална научна конференция „Македония и Македонският въпрос след Втората световна война”, организирана от Македонския научен институт.

Кючуков заяви, че сега войната минава по-скоро през съзнанието на хората. Той смята, че евроатлантическата интеграция на региона е без алтернатива. Според него след отказа на Европейския съюз от разширяване до 2020 г., акцентът се преместил от „разширяване” към „задълбочаване на интеграцията”, а това е създало рискове за стабилността на Балканите.

Да не дочакаме македонски филм за цар Самуил, който разбива българското царство

Да не дочакаме македонски филм за цар Самуил, който разбива българското царство

Липсвали единни действия по проблемите на българските малцинства в Македония

„Еврочленството се трансформира от импулс за развитие в застояла величина”, коментира още той.

Резултатът от тази умора от разширяването на ЕС, освен силния демотивиращ ефект за страните от Западните Балкани, е възраждането на национализма. „Всичко това гарнирано със сериозна етнорелигиозна плънка – препратка към исляма и неговата роля. Създаде се риск за регионалната стабилност”, коментира посланик Кючуков. Той заяви, че национализмите започват да се разглеждат като алтернатива на интеграцията в ЕС.

Дипломатът ни изтъкна, че евроинтеграцията е единственото стратегическо дългосрочно решение, което дава шансове за разбиване на натрупани през годините противоречия на една по-широка общност, каквато са Западните Балкани.

Относно членството на Македония, дипломатът ни подчерта, че страната е загубила темпо, отклонила се от реформите и сме свидетели на съзнателно бягство от изпълнение на ангажименти, както и все по-затворено и авторитарно управление в рамките на модела „Груевски”.

Неглижирането на Балканите от ЕС е основен риск за сигурността в Югоизточна Европа”, коментира още Кючуков. Според него така Европа на практика „оставя региона да се вари в собствен сос”, прави го територия, която е уязвима от новите геополитически рискове, включително и бежанци.

В Скопие още твърдят, че княз Борис е изгонил Климент в Охрид, удивени наши учени

В Скопие още твърдят, че княз Борис е изгонил Климент в Охрид, удивени наши учени

Науката в Македония не била научно занимание, а държавна служба

Дипломатът прогнозира, че на Русия като фактор в региона се придава вторична алтернативност именно заради конфронтацията между Европа и Русия. Той изтъкна, че Русия винаги е била сериозен фактор, но никога не е била алтернатива за региона. „Русия няма идеологическата алтернатива, няма и икономическия потенциал - няма потенциал да разцепи Балканите”, категоричен бе Кючуков.