Тезата, че княз Борис е изгонил Климент в Охрид, продължава да шества сред македонските историци. Това каза доц. Георги Николов от Софийския университет „Св. Климен Охридски”, който участва в научна конференция, посветена на Македонския въпрос и въпросите на българската общност в Македония, организирана от Македонския научен институт.

Доц. Николов заяви, че продължава да се учудва на твърденията на някои македонски историци, че княз Борис изгонил Климент в Охрид. „Тази теза продължава да шества в Македония”, заяви историкът ни и изтъкна, че когато някой от неговите колеги я поставял пред него, той апострофирал с въпрос как така едновременно го изгонил и му подарил три от най-големите къщи в Охрид.

Македония е една от държавите, в които правенето на наука не е научно занимание, а държавна служба”, заяви Николов.

Според него подобни тенденции се забелязват и в Москва, тъй като руски учени твърдят, че цялото влияние от 10 век на славянската писменост и култура в Киев не е дошло от Плиска и Велики Преслав, а е дошло от Охрид. „Това е твърде показателно – феномен на новото време и тежнения в съседни нам държави”, коментира историкът ни.

Да не дочакаме македонски филм за цар Самуил, който разбива българското царство

Да не дочакаме македонски филм за цар Самуил, който разбива българското царство

Липсвали единни действия по проблемите на българските малцинства в Македония

Форумът се случва в Деня на Св. Дух, който е Ден на Македония. Той е посветен освен на проблемите с Македония и Македонският въпрос, но и на процесите, свързани с желанието на страната за евроинтеграция. В него участват учени, публицисти, дипломати.

Доц. Александър Гребенаров в уводните си думи изтъкна, че става дума за парещи събития, за които има не само документи, но и очевидци.

Иво Антонов поздрави участниците в научната дискусия от името на военния министър Николай Ненчев. „Македонски въпрос ще има дотогава, докато географската област Македония е разделена и в част от нея управляват антибългарски режими”, изтъкна Антонов, който ще участва във форума и с доклад на тема „Политика на Министерство на отбраната относно военните паметници в Република Македония”.

Умората на ЕС възражда национализма и исляма в Западните Балкани

Умората на ЕС възражда национализма и исляма в Западните Балкани

Създал се риск за регионалната стабилност, предупреди дипломатът Любомир Кючуков

После в изложението си Антонов продължи с объркването си и за границите на съседката ни, официално признати първо от България. „Понеже Македония е разделена – една част е в България, но има още две части - едната в Гърция, а другата така наречената Република Македония – и Албания”.

Освен това Антонов заяви, че Министерство на отбраната подкрепя и ще продължи да подкрепя българските организации в Македония. Според него европейският дух е заразил българите в Македония, които все по-открито заявявали своята принадлежност.

„Този европейски дух обаче зарази и нашите приятели в Република Македония и вие знаете, че много от тях вече открито заявяват българската си принадлежност, има дори български организации, които смело афишират не само българска принадлежност, но и желание за борба за възстановяване и налагане на българщината като основна ценност на гражданите на република Македония”.