Парите за здраве в бюджета за 2022 г. са вече 5,8% от БВП. Това заяви пред БНР председателят на парламентарната комисия по здравеопазване Антон Тонев от ПП.

Той поясни, че в този процент има големи суми, свързани с овладяването на COVID кризата, но задачата на коалицията ще бъде в рамките на тези проценти да се аргументират политики за подобряване на качеството на здравеопазването, така че този процент да бъде запазен занапред и да няма отстъпване от него.

Тонев посочи, че активно се обсъжда моделът на диагностично свързаните групи - дали да се въведе готов работещ модел от друга държава, или да се направи компилация от няколко модела с оглед нуждите на българския пазар.

Ананиев предлага модел за демонополизация на НЗОК

Ананиев предлага модел за демонополизация на НЗОК

Кога ще реформирате системата?

Той декларира амбиция в рамките на мандата на коалицията да се смени моделът на финансиране - от клинични пътеки към диагностично-свързани групи или някаква модификация на модела на диагностично-свързаните групи.

Според него по този начин пациентът ще бъде по-добре и навременно обгрижван, без забавяне в лечението на съпътстващите заболявания - при една водеща и няколко съпътстващи диагнози ще се получава финансиране за лечение на всички тези заболявания.

Болниците да не са търговски дружества, обсъждат ПП, БСП, ИТН, ДБ
Обновена

Болниците да не са търговски дружества, обсъждат ПП, БСП, ИТН, ДБ

Клиничните пътеки да не отпадат като механизъм за контрол на качеството

Тонев отбеляза значението на две "контролни точки" през настоящата година - актуализацията на бюджета юни-юли и преразпределението на финансовите потоци на НЗОК през септември. По негови думи с тези две контролни точки ще бъдем адекватни на ситуацията.

Идеята, около която сме се обединили, е да има справедливо покачване на голяма част от клиничните пътеки с определени приоритети, например майчино и детско здравеопазване, посочи той.

Тонев заяви, че когато НЗОК дава голям брой хоспитализации, но те не бъдат усвоени, тези пари не постъпват в болничната система. При по-високи цени на пътеките, дори с по-малко хоспитализации увеличението успявало да стигне до болничната система.

По негови думи с въвеждането на новите правила за продажба на ток на борсите в България и въвеждането на дългосрочни договори за закупуване на електроенергия лечебните заведения ще могат по-добре да планират разходите си, за да няма сътресения.

Припомняме, че и предишното управление в лицето на здравния министър Кирил Ананиев даде заявка за сериозна здравна реформа, но така и стъпки не бяха предприети.

Спор за парите за здраве и дали се правят реформи
Обновена

Спор за парите за здраве и дали се правят реформи

Бюджетът на НЗОК бил оптимистичен по отношение на приходите