ДПС няма да подкрепи бюджета на НЗОК. Това заяви депутатът от ДПС Джевдет Чакъров по време на дебатите в пленарна зала на първо четене на бюджета на Касата.

Системата на здравеопазването е чувствителна система, но с бюджета не е предвидена никаква реформа, подчерта народният представител. Запазвала се пропорцията на финансиране на болнична и доболничната помощ. 30% от общия бюджет са предвидени за лекарства, докато в Европа този процент е 15-18%. България е на последно място по отделени средства за профилактика, каза Чакъров. ДПС критикува и високото ниво на доплащане в здравеопазването. Няма средства, предвидени за специализации, подчерта още той.

Председателят на здравната комисия Антон Тонев от ПП обясни, че това са възможностите. Партията била отворена за диалог за всякакви полезни за здравеопазването предложения.

Системата на здравеопазването има огромни потребности, отговори му Джевдет Чакъров.

НЗОК орязала парите за лекарите на първа линия за три месеца

НЗОК орязала парите за лекарите на първа линия за три месеца

Промяната е приета на 16 декември 21 г. от НС на НЗОК по доклад на управителя Петко Салчев,

Елена Гунчева от "Възраждане" смята, че бюджетът на НЗОК е оптимистичен по отношение на приходите и разочароващ по отношение на разходите. Тя поиска повече средства за дентална помощ. Много българи не могат да си позволят лечение при зъболекар, много българи са обеззъбени, посочи Гунчев и подчерта, че голяма част от хората нямат средства за зъбни протези.

Александър Симидчиев от ДБ отчете, че се дават повече средства за здравеопазване. Той бе категоричен, че трябва да се спрат течовете.

Асен Балтов от ГЕРБ критикува, че се пренебрегват университетските болници. Съпартиецът му Лъчезар Иванов видя доста проблеми в бюджета на НЗОК. Това не е бюджетът на реформата, изтъкна той.

Цончо Ганев от "Възраждане" поиска между първо и второ четене да се заделят повече пари за специализации.

Любомир Каримански от ИТН настоя за дигитализация на здравеопазването. Необходима е дълбока и всеобхватна реформа в здравеопазването, изтъкна той. Хората трябвало да усетят това, което се инвестира в здравноосигурителната система. Андрей Гюров от ПП подчерта, че средствата са за преодоляване на ковид кризата и подкрепа за медиците на първа линия.

Хасан Адемов от ДПС подчерта, че за първи път се гласува бюджет на НЗОК без представена управленска програма. Това е един бюджет на растежа и инвестициите, опонира Искрен Митев от ПП.

Провал на плана Петков видя Костадин Ангелов в трагедията с починалата жена в търсене на лечение. Той припомни на управляващите, че са дали заявка да следят интензивните легла. Как ще заложите на контрола, попита народният представител. За нас това е бюджет на измамата, изтъкна Ангелов.

Що е то срам и има ли почва у нас, попита Настимир Ананиев от ПП. Той захапа депутата от ГЕРБ за състоянието, в което е оставил здравеопазването. Дайте шанс нещо да се случи, призова червеният депутат Георги Свиленски, на което пък Костадин Ангелов отговори, че няма от какво да се срамува.

След дебатите бюджетът на НЗОК мина на първо четене. За бяха 129 депутати, 90 гласуваха против, без въздържали се.