Министър-председателят Бойко Борисов ще предложи в сряда на Министерски съвет да освободи от длъжност председателя на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране Ангел Семерджиев, съобщиха от пресцентъра на Министерски съвет.

Предложението е във връзка със забавянето и липсата на разработени и приети подзаконови административни актове, свързани с Третия енергиен либерализационен пакет, което стана причина Европейската комисия да сезира Съда на ЕС.

Това са Наредби за изменение на наредбите за регулиране на цените на електрическата енергия и природния газ, Наредба за изменение на наредбата за лицензиране на дейностите в енергетиката и правила за достъп до газопреносната и газоразпределителната мрежи. Промените се налагат във връзка с транспонирането на европейските правила за вътрешен енергиен пазар.

За последните шест месеца министерството на икономиката е изпратило три писма до Държавната комисия за енергийно и водно регулиране, в които заявява, че комисията трябва да ускори максимално процедурата по приемането на промените в наредбите, свързани с Третия енергиен либерализационен пакет, защото страната ни е заплашена от наказателна процедура от ЕК.

От съобщението става ясно, че Семерджиев е подал искане за предсрочно прекратяване на мандата си като председател и член на комисията, което е прието от премиера Бойко Борисов.

Припомняме, през миналата седмица, след като се получи решението на ЕК министърът на икономиката Делян Добрев заяви, че процедурата срещу България изцяло се дължи на забавянето от страна на ДКЕВР.

Дни по-късно Семерджиев се опита да защити действията си и тези на цялата комисия, като посочи че наредбите е трябвало да бъдат приети до юли тази година - 12 месеца, след като се приеха последните промени в Закона за енергетиката.

Конфликтът между Добрев и Семерджиев, който остана зле прикрит, се прояви в пълната си сила преди три месеца, когато в последния ден на октомври шефът на енергийния регулатор заяви, че токът от юли 2013 г. ще поскъпне с 3-4 процента.

Няколко часа по-късно той бе извикан в МИЕТ, за да дава обяснение за думите си, след което последва пресконференция, на която Добрев "успокои", че няма основание да се търси ново увеличение на електроенергията.

След тази среща прогнозите на Семерджиев бяха по-пестеливи, като в последните няколко седмици той дори заговори за възможно поевтиняване на услугата.

Решението за шефа на ДКЕВР дойде заедно с това, за уволнението на просветния министър Игнатов.
Във връзка с извършената от Главния инспекторат на Министерския съвет проверка във Фонд „Научни изследвания" и свързаните с нея констатации и препоръки за подобряване на работата на фонда, премиерът Бойко Борисов е поискал оставката на министъра на образованието.