Министърът на земеделието Миросалав Найденов е уволнил директорите на 28-те областни служби "Земеделие".

Причината са незаконните заменки, нарушения при деклариране на земеделски земи и пропуски при изплащане на субсидии. Актът не е политически, подчерта Найденов, цитиран от БНР.

"Днес с моя заповед освободих всички 28 директори на областни служби "Земеделие и гори".
Надявам се новите директори на областни дирекции "Земеделие" да не участват в кражби", заяви министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов в парламента.

Той обяви, че е сформирана работна група в Министерството на земеделието и храните (МЗХ) със задача да разгледа, приеме и одобри изготвеното техническо задание с предмет Електронен регистър, който ще събере данните за поземлените отношения за имоти от държавния поземлен фонд (ДПФ) и за дейности, свързани с промяна на предназначението на земеделската земя.

Държавният поземлен фонд (ДПФ) представлява национален ресурс, чийто общ размер към септември възлиза на 2 296 150 дка.

По време на днешния парламентарен контрол депутатът от Коалиция за България Антон Кутев поска обяснение от земеделския министър Мирослав Найденов дали е вярно, че 82 служители от ловното стопанство в Дулово са били принудени сами да си подават молбите за напускане.

Министърът окачестви като неоснователни подобни твърдения и обясни, че в Дулово е извършена проверка и са открити нарушения на служители в ловното стопанство "Каракуз", където са инициирани и кадрови промени.

Там е извършен подбор на служители, съгласно Кодекса на труда, с участието на представители на синдикатите. Няма констатирани нарушения при освобождаване на служители, каза министър Найденов.