Ние нямаме повече възможност за икономически мигранти. Това обяви във Варна премиерът Бойко Борисов по повод бежанската криза.

Министър-председателят публикува видео от храма "Св. прмчк. Прокопий Варненски" и обяви, че правителството е отпуснало 300 000 лв. за строежа на храма в морската столица.

Борисов изтъкна, че по-рано Доналд Туск е потвърдил неговите думи, че Европа трябва да затвори външните си граници и да се пропускат само политически мигранти, докато се решат проблемите.

Европа е близо до лимита си за прием на бежанци, предупреди Туск

Европа е близо до лимита си за прием на бежанци, предупреди Туск

Призова за финансова помощ и от други страни

Бойко Борисов постави задача на външния министър Даниел Митов, който е заедно с него във Варна. На следващата среща с външния министър на Афганистан Митов трябвало да му зададе директно въпроса - кога ще започнат да си приемат афганистанските граждани.

„Ние плащаме по 80 млн. на година да държим контингента в Афганистан, а там е мирно и спокойно сега, така че да бъдат така добри да си изпълнят и техните ангажименти", коментира Борисов.

„Трябва да стане ясно, че трябва да престанем да говорим един за друг, а един с друг, с разбиране, и да продължим разговора по отношение на управление на бежанската криза", заяви на свой ред външният ни министър Даниел Митов. Дипломат номер 1 също изтъкна, че Европа е изчерпала капацитета си по приемане на бежанци.

По думите му, трябва да работим с Турция, така  че да може преди да се изпълни споразумението за реадмисия между ЕС и Турция, да имаме механизъм, през който да започнем да връщаме обратно пресекли незаконно границата  граждани на трети държави.

Ако продължи този натиск, това означава, че социалните системи на европейските държави ще изгърмят, предупреди Митов.

Външният министър е на мнение, че Европа трябва да започне да възприема себе си като едно цяло, с външни граници, които трябва да охраняваме съвместно. „Ние сме убедени, че европейските ни партньори ще окажат помощ на България за охраната на външната граница", коментира Митов.

Попитан, колко средства са дадени от началото на годината за храмове, премиерът отвърна, че това няма значение, все са малко.

По повод някои обвинения, че даренията се правят за партийни цели, премиерът подчерта: „Дали е за партийна цел, да каже владиката - дали веднъж му е поставяна някаква задача", коментира Борисов и допълни, че дори не биха си позволили и да помислят за нещо такова. „Вярата е задължителна за всички", категоричен бе той, обяснявайки, че неслучайно в имената на много от партиите има „християн-".

Запитан ще отиде ли с кандидат-президентската двойка в храм, Борисов отсече, че това го правят задължително.