Български учени са разработили балистична защита за хеликоптерите „Кугър", стана ясно при откриването на изложба на български изделия за отбраната в Института по металознание на БАН.

Разработката за хеликоптерите е за защита срещу кинетични боеприпаси, поясни чл.кор. Стефан Воденичаров. Той добави, че вече България разполага с балистична керамика и че са разработени съответните технологии. Разработката се намира на етап прилагане на експериментален образец.

Воденичаров поясни още, че французите са предвидили такава балистична защита на хеликоптерите, но закупените от нас са без тази защита.

Военният министър Аню Ангелов подчерта, че затова е необходимо много тясно взаимодействие с френския производител на хеликоптерите, за да даде одобрение да се качат допълнителни средства за защита на самите хеликоптери.

„За съжаление тези хеликоптери са закупени като транспортни хеликоптери и не могат да се използват във враждебна среда", поясни Ангелов. Той каза още, че има и други системи като лъжливи цели за пускане от вертолета при обстрел с лазерно насочване.

„Всичко това ще го договаряме в рамките на следгаранционната поддръжка на хеликоптерите, а това, което сме създали ние, ще искаме разрешение да бъде монтирано", каза Ангелов.

За да се каже кога нашите „Кугър"-и ще бъдат защитени, най-напред трябва да бъде решен въпросът с договора с „Юрокоптер", който е на финална фаза, каза Ангелов.

Допълнително с „Юрокоптер" ще се договаря как да се направят изследвания с техни специалисти, за да се види как българската балистична защита влияе върху летателните характеристики на хеликоптера, дали се отразява на неговата стабилност при излитане и кацане и едва тогава може да се каже дали ще се внедрява, каза Ангелов.

Той разгледа в изложбата уникални български изделия като невидими морски мини, системи за наблюдение, различни видове противотанкови и противохеликоптерни мини, които са без аналог.
Голяма част от представените в изложбата изделия са отдавна на въоръжение в чужди армии, а в българската - някои от тях, отбеляза чл.кор. Воденичаров.