Редовният петъчен парламентарен контрол започна с въпрос от лидера на БСП Михаил Миков към външния министър Даниел Митов за българската черква "Св. Георги" в Одрин.

"Как МВнР ще осигури на българите в Одрин църковно служение на български език", запита Миков, позовавайки се на сигналите от наши сънародници, че вселенският патриарх Вартоломей чрез свои служители се опитва да превземе българския храм.

Въпросът на отношения между Българската православна църква (БПЦ) може да бъде по-ясно осветлен от Светия синод и Дирекция по вероизповеданията в Министерския съвет, каза Митов. "Религиозните институции са отделени от държавата", изтъкна дипломат номер 1, позовавайки се на Конституцията.

Той каза, че от МВнР са направили своя проверка, която потвърждава информацията, че в черквите "Св. Георги" и "Св. Св. Константин и Елена" не е ограничавано богослужението на български език.

Свещеник Александър Чакърев казал пред служители на външното ни министерство, че подобни информации се разпространявали от отделни граждани. Нашите консули са в ежедневна комуникация с представители на своята администрация в Истанбул и Одрин, обясни Митов.

Лидерът на социалистическата партия дипломатично намекна на външния министър, че ще продължи да наблюдава този въпрос и информациите по случая.

Той се позова на свои срещи с наши сънародници в Одрин, които са потвърдили, че награденият в България вселенски патриарх Вартоломей тактично предлагал да се служи на гръцки в тези храмове. "Тази работа е недопустима, и освен вас, тракийските дружества ще продължат да следят въпроса", предупреди Миков.

"Парламентарният контрол не се разпростира към Светия Синод и Слава Богу, не прехвърляйте на Светия Синод отговорности, които са в рамките на външно министерство", каза социалистът, коментирайки отговора на външния министър.

Министър Митов отговори, че от ведомството ще продължават да следят ситуацията, но бе ясен, че богослужението на български език не е забранявано, без да уточни дали е осуетявано.

Припомняме, "атаката" към българския храм "Св. Георги" в Одрин започва от 23 април 2015 година, когато е отслужена Св. Литургия от Адрианополския митрополит Амфилохий от Константинополската патриаршия.

Както е известно, българските храмове на територията на Турция са в църковната юрисдикция на Вселенския патриарх и той е използвал това свое право да изпрати за служба митрополита, който носи титлата „Одрински”, макар в този град да няма запазена нито един гръцки храм, нито пък има православни гърци, пише "Двери".

Те съзират възможност за новия Адрианополски митрополит да служи поне веднъж годишно в града, чиято титла носи.

Според запознати с църковните дела, вселенският патриарх в същност е срещу паметника на Антим I в двора на одринската черква "Св. Св. Константин и Елена". Причината за искането за премахване на паметника е, че през 1868 година Антим I скъсал с гръцката патриаршия и повел борба за независима българска църква.