Катар да участва във финансирането на иновативен учебен център за деца в София. Това обсъдиха в столицата Доха президентът Румен Радев и Шейх Тамим бин Хамад Ал-Тани по време на официалното посещение на българския държавен глава в Близкоизточното емирство.

Съвместни иновативни проекти между България и Катар в областта на високите технологии обсъдиха в Доха президентът Румен Радев и емирът Шейх Тамим бин Хамад Ал-Тани, по чиято покана българският държавен глава е на официално посещение в арабската държава, съобщиха от Администрацията на президента.

"Това е една инициатива, по която вече повече от година президентската институция работи и която аз приемам като мой личен дълг да се случи в България. Всичко трябва да бъде изключително прозрачно и да бъде доказано като разход и като ефективност", заяви държавният глава.

"Ние сме отговорни днес за бъдещето на нашите деца, така че те да не бъдат отново евтините работници в своята страна, да не бъдат "сивото вещество", което изтича навън", каза президентът и допълни, че с такъв обучителен център България има потенциал да задържи в родината им способните млади българи и дори да привлича специалисти от чужбина.

По думите на Румен Радев, подобни проекти успешно функционират в Армения и Франция, а в България може да бъдат надградени. Според него този център може да стане и дом на нашите олимпийци. Така ще бъде подкрепен потенциалът на младите ни таланти, благодарение на които страната ни заема челните места в световните олимпиади по природни науки като математика, физика, химия, както и лингвистика и информационни технологии. В този център може да се създадат условия за установяването на новостартиращи фирми в областта на високите технологии и така центърът да се издържа и да бъде автономен, посочи Радев.

С Катар изграждаме инфраструктура за втечнен газ

С Катар изграждаме инфраструктура за втечнен газ

Катар заема трето място в света по доказани газови запаси - около 14% от световния дял

Президентът Радев и шейх Хамад Ал-Тани имаха среща "на четири очи" и ръководиха пленарните разговори между двете делегации. В Доха Румен Радев беше посрещнат с официална церемония от емира. Това е втората среща между двамата в рамките на година, след като Шейх Тамим бин Хамад Ал-Тани беше на държавно посещение в София през 2018 г.

Емирът на Държавата Катар пък е поканил български фирми да участват в реализацията на инфраструктурни проекти за Световното първенство по футбол, което ще се проведе в Катар през 2022 година.

Радев заяви, че на срещата е получил и подкрепата на емира на Катар за създаването на технологичен парк за биотехнологии, който да се реализира в Пловдивския университет. Инициативата за био-технологичен парк в Пловдив предвижда развитието на високи технологии в областта на медицината, фармацията, козметиката, преработката на храни, както и за развитие на устойчиво земеделие в области с екстремен климат, от което може да спечели и Катар.

Президентът и катарският емир обсъждат възможни инвестиции у нас

Президентът и катарският емир обсъждат възможни инвестиции у нас

На бизнес форум подписвам редица двустрани документи

Президентът Румен Радев и Шейх Тамим бин Хамад Ал-Тани обсъдиха и възможностите за участие на Катар в реализацията на инфраструктурни проекти в България.

"Предвид повишения транспортен поток през България отново има интерес за съживяване на катарски инвестиции в коридорите "Север-Юг", магистралата Русе-Свиленград, тунелът под Шипка", заяви държавният глава.

В Доха българският държавен глава разговаря с министър-председателя и министър на вътрешните работи на Държавата Катар шейх Абдулла бин Насер бин Халифа Ал Тани.
Румен Радев и съпругата му Десислава Радева посетиха и фондация "Катар" за образование, наука и обществено развитие. В Доха държавният глава посети и централата на организацията Форум на страните-износителки на газ.