Малко след като в централата на БСП заявиха, че правителството в оставка оставя бомба в областта на енергетиката, на извънреден брифинг в Министерския съвет министърът на енергетиката Теменужка Петкова определи като инсинуация твърдението на БСП.

ПП ГЕРБ е била в ролята на сапьор и е обезвреждала бомби в областта на енергетиката, увери Петкова. Тя припомни една "обезвредена бомба", заложена през 2006 г. - проекта АЕЦ "Белене", като през 2008-ма г. е поръчаното и оборудване за централата.

БСП предупреди за бомба, заложена в енергетиката от отиващото си правителство
Обновена

БСП предупреди за бомба, заложена в енергетиката от отиващото си правителство

В енергетиката ГЕРБ се оказа по-лош от природно бедствие, твърди Ерменков

"1,176 млрд. са платени по тази "бомба", каза Петкова. "Намерихме правилния подход, спестихме 90 млн. лева от лихвите на българските данъкоплатци. Тази бомба обезвредихме успешно", каза Петкова и припомни и за заплащането на прекратените договори по двете "американски" централи.

"Обезвредихме и финансовия апокалипсис в енергетиката - като дойдохме, имаше 404 млн. лева налични пари в енергийните дружества. Сега в БЕХ има 1,113 млрд. лева. Този милиард се поддържа повече от година по сметките на дружествата", увери Петкова.

Дали ГЕРБ може да управлява енергетиката, са го казали други - Moody's - Baa2 Stable със стабилна перспектива на развитие, даде пример Петкова.

Колегите от БСП бъркат внос на електрическа енергия с предоставяне на аварийна помощ, заяви тя. Това е нормална, обичайна практика, обясни още енергийният министър. България е искала и е предоставяла енергийна помощ. БЕХ е искал да му бъде възстановена такава аварийна помощ, тя е безплатна. Съответната държава я предоставя, другата се задължава да я върне, каза Теменужка Петкова. Турция и Гърция ни дължат ток по тази помощ. Никой не е внасял еленергия от Турция, увери Петкова.

Тя бе категорична, че нямало опасност от източени язовири и липса на вода в тях. С такава тежка метеорологична обстановка, каквато не е имало в последните 20 години, ние се справихме, категорична бе Петкова, но не припомни колко населени места бяха без ток в най-студените дни.

776 населени места в страната са без ток

776 населени места в страната са без ток

Най-тежко е положението в община Търговище

По отношения на въглищата - електроцентралите работят, каза още енергийният министър в оставка. Нека бъдат спокойни българските граждани и да не слушат инсинуациите и твърденията на колегите от БСП, увери Петкова.

На въпрос за резултата от проверките за студения резерв, тя увери, че утре ще разполага с тази информация. Имахме договор за фактическото замерване на количествата въглища, поясни тя.

В язовирите има достатъчно вода аз производство на електрическа енергия, увери Петкова. Работата ни е съвместна с МОСВ, имаме комуникация за състояние на язовирите, 56,2% е състоянието на язовирите. За да пестим тази вода, ползваме оборотна вода в НЕК. Предприели сме всички мерки, увери Петкова и гарантира, че има вода за производство на ток. "Трябва да бъдат спокойни българските граждани", повтори Теменужка Петкова.

На извънредния брифинг присъстваха и екоминистърът в оставка Ивелина Василева и регионалният министър в оставка Лиляна Павлова. "Станахме за смях пред ЕК - за трети път да опровергава твърдения на БСП за проблеми с оперативните програми и спрени еврофондове", каза от своя страна Ивелина Василева.

Тя заяви, че Оперативна програма "Околна среда" е "историческа травма" на левицата. Спирана е по време на Тройната коалиция, и по времето на правителството на Орешарски, каза Василева.

Към настоящия момент няма никакъв проблем с програма "Околна среда". Тя върви изключително добре с планираното темпо, има отворени процедури до края на годината 3 млрд. лева ще бъдат на разположение за проекти в сферата на околната среда, предстоят реформи във ВиК сектора. В Плевен, Айтос и Приморско са последно пописани проекти, увери Василева.

Според нея, вече са договорени 824 млн. лева, изпълняват се 29 проекта, разплащат се. Те се възстановяват от ЕК. Близо 70 млн. Вече са разплатени на бенефициенти.

За регионалния министър в оставка Лиляна Павлова, информацията, изнесена от БСП, е проява на политически цинизъм, некомпетентност и с нея се правят опити за внушения. България е сред държавите с много добро усвояване на еврофондовете. Имаме 1/3 от всички фондове договорени - това са над 36%. Имаме разплатени над 1,3 млрд. лева. Всякакви опити за внушения са измишльотина, каза Павлова.

50% са договорени по тази програма, от тях - 11 на сто са разплатени по програмата "Региони в растеж". Нямаме неизпълнени договорености, а вече имаме и успешно завършени и отчетени проекти, каза Павлова. Регионалният министър в оставка увери, че се очаква и сертификат от ЕК до над 100 млн.

Три европрограми не са отворени, алармират от БСП

Три европрограми не са отворени, алармират от БСП

По програмата за морско дело и рибарство имаме арестувано ръководство, каза Бойчев

Припомняме, по-рано днес от БСП заявиха, че три европрограми не са отворени. Едната е за Морско дело и рибарство, другите две - Фонд "Вътрешна сигурност" и Фонд "Убежище и миграция", съобщиха от партията.

Според Лиляна Павлова, от 45 условия към България, всички са изпълнени до едно. Има 10 неотчетени. Работата е свършена, отчетът се подава към юни, каза регионалният министър в оставка.

Според Павлова, за водната реформа като причина за усвояване на програма "Околна среда" условията са изпълнени от 28 области, в 27 имаме създадени асоциации по ВиК. "Има 7 области, заради които 15 общини не могат да кандидатстват за европейско финансиране, защото отказват да влязат в общото асоцииране по ВиК", каза Павлова. Общините били водени от БСП, които саботират тази реформа, саботират само себе си и своите граждани, твърди регионалният министър в оставка.