Вицепремиерът по икономическата и демографската политика Марияна Николова е на мнение, че в Габрово няма етническо напрежение.

Пред "Дарик" тя заяви, че е много важно в ситуации като тази в Габрово събитията да не се политизират и да не се стига до конфликти на етническа основа.

На въпрос каква отговорност вижда тя на централната власт за проблема, който изкара хората на протести в Габрово, тя коментира: "Не мога да кажа, че съм съгласна с позицията, че на централно ниво ние трябва да бягаме от отговорност. Изпълнителната власт трябва да съдейства във всички случаи и да работи в синхрон с местната власт. Но когато става въпрос за масови безредици, за протести и за нарушаване на обществения ред, искам да приветствам усилията на полицията, които изключително се справиха в тази тежка и сложна ситуация, за да не се стигне до етническо напрежение. Защото е много тънък моментът с етническото напрежение и не бива да се политизира."

Много ромски семейства напуснали временно Габрово

Много ромски семейства напуснали временно Габрово

Ромите се страхували от очаквания днес голям протест

Николова е на мнение, че полицията се е справила добре в Габрово, но могло и по-добре, което довело до оставката на шефа на областната дирекция.

Николова: "Явно не се е справил достатъчно, защото този проблем е замитан. Ромската интеграция е дългогодишен проблем, върху който изключителни мерки, които бяха прилагани и лансирани в обществото, явно не дават добрия резултат. Може би ще трябва да се направят и някои по-драстични законодателни промени и в тази посока правителството работи. Не случайно вчерашното заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество, чийто председател съм аз, се разгледа и законопроектът за социалното подпомагане, където се предлагат значителни рестриктивни мерки, а именно при пет неизвинени отсъствия да се спират семейните и социалните помощи за цялата година."

Според вицепремиера образованието е от ключово значение за интеграцията на ромското население и затова се предлагат рестриктивните мерки при пет неизвинени отсъствия да се спират социалните и семейните помощи за цялата година. Николова обаче е готова и да чуе други предложения, ако има по-добри такива.

Тийнейджърите правят много неща, без да мислят за Закона за социално подпомагане

Тийнейджърите правят много неща, без да мислят за Закона за социално подпомагане

Синдикатите отхвърлиха в НСТС спирането на социалните помощи заради отсъствия от клас