Голяма част от ромските семейства временно напуснаха Габрово, а вече втори ден почти няма ромски деца в училищата. Това информираха от Център "Амалипе" в писмо до медиите.

Жандармерията е разположена в близост до местата с ромски къщи, но полицията "показва по-скоро безсилие, настоявайки повече габровски роми да прекарат следващите дни при роднини в други общини", пише в съобщението.

Напрежението и несигурността сред останалите в града роми били изключително силни, особено на фона на очаквания довечера протест.

Очаквало се на протеста да присъстват футболни фенове от Пловдив.

Протестът тази вечер щял да бъде най-голям.

Габрово се готви за голям протест
Обновена

Габрово се готви за голям протест

На снощния протест униформените свалиха шлемовете и щитовете си и бяха аплодирани от демонстрантите

Припомняме, снощи за трета поредна вечер жители на града излязоха на улицата, провокирани от нападението на трима роми над продавач в магазин.

Напрежението в Габрово ескалира, след като на 7 април трима роми пребиха продавач в денонощен магазин за забележка.

Полицията задържа отговорните, но малко след това те бяха освободени. Това предизвика сериозно напрежение в областния град - стотици жители излязоха на протест на 10 април и дори се опитаха да нахлуят в сградата на местното следствие.

По този повод на 11 април военният министър Красимир Каракачанов свика извънредна среща в МС, на която увери, че ситуацията е овладяна.

Малко след това стана ясно и че тримата роми остават в ареста за постоянно. Спрямо тях са повдигнати обвинения за побой и нанасяне на лека телесна повреда.

Независимо от това се състоя и втори протест, на който се събраха хиляди недоволстващи. Стигна се до сблъсъци и ранени граждани. В размириците пострадаха оператор, репортер и полицай.

Така се стигна и до подаването на оставка от страна на шефа на полицията в града по искане на премиера Бойко Борисов.

В Габрово няма етническо напрежение според вицепремира Николова

В Габрово няма етническо напрежение според вицепремира Николова

Тези ситуации не бива да се политизират, зове вицепремиерът