Началникът на Областната дирекция на МВР в Габрово старши комисар Борислав Бончев е подал оставка. Това съобщи Нова, позовавайки се на собствени източници.

От МВР също посочиха, че оставката на Бончев вече е заведена в деловодството на министерството.

Повод за оставката на Бончев е създалото се напрежение в града след побоя на продавач в магазин от група роми на 7 април, неделя.

Борисов поиска оставката на шефа на полицията в Габрово

Борисов поиска оставката на шефа на полицията в Габрово

Трябвало властите в Габрово да звънна на Борисов, за да прати подкрепление

По-рано днес премиерът Бойко Борисов, който е на среща между държавните и правителствените ръководители на страните от ЦИЕ и Китай в Дубровник (16+1), поиска оставката на началника на полицията в Габрово.

Премиерът посочи, че органите на реда в Габрово трябвало да му докладват за случващото се, така че той да изпрати още "100, 200, 300 полицаи".

Борисов посочи и че дисциплинарни санкции ще има и за други служители, особено тези, които пуснали циганите от ареста.

Впоследствие стана ясно, че вътрешният министър Младен Маринов също е поискал оставката на Бончев.

Освен това назначената по-рано днес проверка във областната структура на МВР продължава. Следи се за пропуски при организацията на работата на униформените.

Като проверката приключи, ще бъде направен анализ на резултатите и ще се прецени дали да се вземат допълнителни административни мерки.

МВР призовава за спазване на обществения ред и провеждането на протестните действия в съответствие с разпоредбите на закона.

Проверяват полицията в Габрово

Проверяват полицията в Габрово

Органите на реда не действали навременно

Припомняме, напрежението в Габрово дойде, след като на 7 април трима роми пребиха продавач в денонощен магазин за забележка в Габрово.

Полицията задържа отговорните, но малко след това те бяха освободени. Това предизвика сериозно напрежение в областния град - стотици жители излязоха на протест на 10 април и даже се опитаха да нахлуят в сградата на местното следствие.

По този повод вчера, 11 април, военният министър Красимир Каракачанов свика среща на в МС, на която увери, че ситуацията в Габрово е овладяна.

По думите му нямало политическо вмешателство в недоволството на хората. Според него местната власт трябва да бъде много по-наблюдателна и активна в подобни процеси.

Случаят пък стана повод за коментар от страна на лидера на "Воля" Веселин Марешки, според който скандалът в Габрово е инсценировка, за да се вдигне "позасъхналият" рейтинг на Каракачанов. Той настоя военният министър да се извини на целия български народ.

Изказване направи и вицепремиерът Томислав Дончев, според който напрежението в Габрово е факт и не бива поради политическо лицемерие това да се отрича.

Малко след това стана ясно и че тримата роми остават в ареста за постоянно.

Спрямо тях са повдигнати обвинения за побой и нанасяне на лека телесна повреда.

Въпреки това вчера в Габрово отново се организира протест, като този път се събраха хиляди недоволстващи. Стигна се до сблъсъци и ранени граждани. Пострадали са оператор, репортер и полицай.

От МВР съобщиха, че в полицията в Габрово се извършва проверка

По-рано днес стана ясно, че от групата на патриотите внасят в НС предложение за законодателни промени. Според тях ситуацията в Габрово лесно може да се повтори и в други населени места. Искрен Веселинов от ВМРО коментира, че проблемът се неглижира от десетилетия. Резултатите били видни.

Оператор, репортер и полицай са пострадали при протестите в Габрово

Оператор, репортер и полицай са пострадали при протестите в Габрово

Четирима са арестувани