Общински служители да могат да проверяват самоличността на лица и да задържат лица до идването на органите на реда. Такава идея смятат да прокарат в законодателството от ВМРО. Тя бе обоснована от Искрен Веселинов на брифинг в парламента, на който депутатите от ВМРО призоваха всички институции да чуят предложенията им, както и предложенията в концепцията на вицепремиерът и лидер на войводите Красимир Каракачанов.

След марките, които ВМРО ще предложат и които Искрен Веселинов открои преобладаващо мерки, свързани с административните мерки и Наказателния кодекс - наблегна на полагането на обществено полезен труд и задържане, т.е. осъдителна присъда. При неполагане на обществено полезен труд, като мярка да се приложи отново задържане.

Искрен Веселинов заяви, че типа наказание, което се прилага в момента - обществено порицание, всъщност няма никакво отражение. "Нали си представяте как глашатай влиза в циганската махала и обикаля...", коментира Веселинов.

По отношение на правото на общински служители да проверяват самоличност и да задържат лица, Искрен Веселинов посочи, че общинската полиция е много скъпа и на практика много общини не могат да си я позволят.

Общините поправиха Каракачанов за Габрово

Общините поправиха Каракачанов за Габрово

Искат да има Общинска полиция

Веселинов призна все пак, че в държавата "имаме проблеми с правораздаването и бързината на правосъдието, както и с липсата на разследване и наказание за т.нар. малки и дребните кражби. Това създава синдром на ненаказуемост и усещане за това, подчерта Искрен Веселинов.

Тези наказания далеч не са насочени само спрямо циганското население, обясни депутатът по отношение на обществено полезния труд и ефективните присъда за хулиганство. Войводата обясни, че такива наказания "ще търпим и всички ние".

Напрежението в момента, което се създаде в Габрово, е функция на дългогодишното неглижиране на проблема, обясни още Искрен Веселинов и настоя флиртът със циганите като гласоподаватели да спре.

Призоваваме институциите да слушат това, което предлагаме и концепцията на Каракачанов, тъй като това са пакет от бързи мерки, подчерта Искрен Веселинов.

Прокуратурата задържа и обвини 3-ма за побоя в Габрово

Прокуратурата задържа и обвини 3-ма за побоя в Габрово

Удряли продавача по главата, обвинени са за лека телесна повреда по хулигански подбуди

Реакцията на ВМРО и брифинга в парламента е реакция от продължаващото вече два дни напрежение в Габрово, след като трима цигани пребиха продавач в магазин заради направена забележка.
След като вчера сутринта Красимир Каракачанов събра МВР на извънредно заседание в Министерски съвет, вечерта протеста прерасна до сблъсъци с полицията. Няколко души бяха ранени, а петиа арестувани.