Министър-председателят Бойко Борисов поиска оставката на началникът на Областната дирекция на МВР в Габрово. Поводът за това му искане е напрежението в областния град, породено след побоя над продавач заради забележка от трима роми.

"Изключвам тези, които подклаждат случващото се в Габрово. Имам основателни претенции към шефа на полицията, на дирекцията там. За мен оставката или поемането на отговорност на този директор трябва да е факт", коментира Борисов. Той допълни, че полицията е именно заради това - да не допуска подобни сблъсъци и напрежение.

Оператор, репортер и полицай са пострадали при протестите в Габрово

Оператор, репортер и полицай са пострадали при протестите в Габрово

Четирима са арестувани

Премиерът посочи, че органите на реда в Габрово трябвало да му докладват за случващото се, така че той да изпрати още "100, 200, 300 полицаи".

По думите на премиера няма циганин, който да е извършил нарушение и да не е бил задържан.

"Да, грубо посегателство. Тези, които биха магазинера, сега са в ареста. Въпросът е защо са ги пуснали, когато се вижда, че са го набили", попита премиерът.

Той е категоричен, че санкции ще има - щом Борисов се прибере щели да се накажат отговорните - особено тези, които пуснали циганите от ареста.

Проверяват полицията в Габрово

Проверяват полицията в Габрово

Органите на реда не действали навременно

Припомняме, напрежението в Габрово дойде, след като на 7 април трима роми пребиха продавач в денонощен магазин за забележка в Габрово.

Полицията задържа отговорните, но малко след това те бяха освободени. Това предизвика сериозно напрежение в областния град - стотици жители излязоха на протест на 10 април и даже се опитаха да нахлуят в сградата на местното следствие.

По този повод вчера, 11 април, военният министър Красимир Каракачанов свика среща на в МС, на която увери, че ситуацията в Габрово е овладяна.

По думите му нямало политическо вмешателство в недоволството на хората. Според него местната власт трябва да бъде много по-наблюдателна и активна в подобни процеси.

Случаят пък стана повод за коментар от страна на лидера на "Воля" Веселин Марешки, според който скандалът в Габрово е инсценировка, за да се вдигне "позасъхналият" рейтинг на Каракачанов. Той настоя военният министър да се извини на целия български народ.

Изказване направи и вицепремиерът Томислав Дончев, според който напрежението в Габрово е факт и не бива поради политическо лицемерие това да се отрича.

Малко след това стана ясно и че тримата роми остават в ареста за постоянно.

Спрямо тях са повдигнати обвинения за побой и нанесяне на лека телесна повреда.

Въпреки това вчера в Габрово отново се организира протест, като този път се събраха хиляди недоволстващи.
Стигна се до сблъсъци и ранени граждани. Пострадали са оператор, репортер и полицай.

По-рано днес стана ясно, че от групата на патриотите внасят в НС предложение за законодателни промени. Според тях ситуацията в Габрово лесно може да се повтори и в други населени места.
Искрен Веселинов от ВМРО коментира, че проблемът се неглижира от десетилетия. Резултатите били видни.

Общински служители да могат да задържат, предлагат от ВМРО

Общински служители да могат да задържат, предлагат от ВМРО

Искрен Веселинов зове институциите да ги чуят