Министерството на вътрешните работи е назначило проверка на Областната дирекция на МВР в Габрово заради инцидента, който доведе до многолюдни протести в града. Това заяви в кулоарите на НС заместник-министърът на вътрешните работи Красимир Ципов, цитиран от Нова.

Според Ципов органите на реда в областния град не са действали навременно, което е и повод за щателната проверка. Следва да се установи дали е имало нарушения при организацията на работата на униформените.

Сблъсъци и ранени на многохиляден протест в Габрово
Обновена

Сблъсъци и ранени на многохиляден протест в Габрово

Побой над продавач от трима роми доведе до напрежение сред населението

Ако се констатират нарушения, ще се стигне и до дисциплинарни наказания.

"Да, има забавяне. Моята оценка е, че има забавяне. И поради тази причина сме назначили проверка. Ще бъдат предприети необходимите действия и ще бъдат взети необходимите дисциплинарни мерки", обяви заместник-министърът на вътрешните работи Красимир Ципов.

"Лично моето мнение е, че имаме забавяне на действията и реакциите от ОД на МВР. Смятам, че ръководството на Министерството на вътрешните работи трябва да направи в спешен порядък проверка", коментира герберът и председател на комисията по вътрешна сигурност Пламен Нунев.

Общински служители да могат да задържат, предлагат от ВМРО

Общински служители да могат да задържат, предлагат от ВМРО

Искрен Веселинов зове институциите да ги чуят

Междувременно от групата на патриотите внасят в НС предложение за законодателни промени. Според тях ситуацията в Габрово лесно може да се повтори и в други населени места.

Искрен Веселинов от ВМРО коментира, че проблемът се неглижира от десетилетия. Резултатите били видни.

"Един от най-големите проблеми всъщност, който трябва да бъде "лекуван" при този тип население е чувството за безнаказаност. Истината е, че ние имаме нужда от нови видове наказания. Едното е полагане на безвъзмезден труд в полза на обществото, и второто е задържане в териториалните структури на МВР", посочи воеводата.

Прокуратурата задържа и обвини 3-ма за побоя в Габрово

Прокуратурата задържа и обвини 3-ма за побоя в Габрово

Удряли продавача по главата, обвинени са за лека телесна повреда по хулигански подбуди

Припомняме, напрежението в Габрово дойде, след като на 7 април трима роми пребиха продавач в денонощен магазин за забележка в Габрово.

Полицията задържа отговорните, но малко след това те бяха освободени. Това предизвика сериозно напрежение в областния град - стотици жители излязоха на протест на 10 април и даже се опитаха да нахлуят в сградата на местното следствие.

По този повод вчера, 11 април, военният министър Красимир Каракачанов свика среща на в МС, на която увери, че ситуацията в Габрово е овладяна.
По думите му нямало политическо вмешателство в недоволството на хората. Според него местната власт трябва да бъде много по-наблюдателна и активна в подобни процеси.

Случаят пък стана повод за коментар от страна на лидера на "Воля" Веселин Марешки, според който скандалът в Габрово е инсценировка, за да се вдигне "позасъхналият" рейтинг на Каракачанов. Той настоя военният министър да се извини на целия български народ.

Изказване направи и вицепремиерът Томислав Дончев, според който напрежението в Габрово е факт и не бива поради политическо лицемерие това да се отрича.

Малко след това стана ясно и че тримата роми остават в ареста за постоянно.

Спрямо тях са повдигнати обвинения за побой и нанесяне на лека телесна повреда.

Въпреки това вчера в Габрово отново се организира протест, като този път се събраха хиляди недоволстващи.
Стигна се до сблъсъци и ранени граждани.

Общините поправиха Каракачанов за Габрово

Общините поправиха Каракачанов за Габрово

Искат да има Общинска полиция