Гражданите на Габрово за трети пореден ден протестират срещу престъпността и беззаконието, след побоя на служител в магазин, съобщи бТВ.

В протестното шествие участват около 500 души, ситуацията е спокойна, а в града има засилено полицейско присъствие.

Жандармерия и полиция следят за спазването на реда, след вчерашната нощ на напрежение и сблъсъци, при която имаше арестувани и ранен полицай.

По-рано през деня директорът на местната полицията подаде оставка.

Хората отново отправиха упрек към институциите за създалата се напрегната ситуация в града: "Те се чувстват абсолютно безнаказани след всяко такова своеволие. Държавата - и в частност тук нашата местна управа - отвсякъде е абдикирала. Никаква превенция. Няма начин. Това е пътят".

В Габрово няма ромски гета, уверява кметът

В Габрово няма ромски гета, уверява кметът

Тя отрича в града организирано да се заселват роми

По-рано днес вицепремиерът Томислав Дончев посочи, че гневът на хората е справедлив и определи като първа задача възстановяването на реда и спокойствието в Габрово.

В социалните мрежи от вчера вървят призиви за масов протест утре следобед.

Сутринта се очаква извънреден брифинг, за който в Габрово ще пристигне министърът на вътрешните работи Младен Маринов.

Достъпът до публикации в социалните мрежи днес е бил блокиран, което е попречило на протестиращите да се организират днес. Съмненията, че демонстрантите ще тръгнат от друго място, не се оправдаха, уточни БНР.

Шефът на полицията в Габрово е подал оставка
Обновена

Шефът на полицията в Габрово е подал оставка

След като Борисов и Маринов му поискаха оставката

Напрежението в Габрово ескалира, след като роми нанесоха побой на продавач в магазин в неделя вечерта.

Вчера вечерта над 1000 души се събраха на пореден протест, който приключи със сблъсъци между органите на реда и демонстранти, които се опитаха да стигнат до ромски къщи в покрайнините на града.

Оператор, репортер и полицай са пострадали при протестите в Габрово

Оператор, репортер и полицай са пострадали при протестите в Габрово

Четирима са арестувани

Три бързи досъдебни производства и едно наказателно производство е образувала прокуратурата в Габрово срещу участници във вандалските прояви при протести в града, съобщиха по-рано днес от пресцентъра на МВР.

Тримата заподозрени са на 19, 27 и 28 години. Според обвинението те са пречили на полицейски служители да изпълняват задълженията си. Досъдебното производство е за палеж на две едноетажни постройки, в които не е имало хора.

Нека протестите бъдат мирни, зоват управляващите за Габрово

Нека протестите бъдат мирни, зоват управляващите за Габрово

Целият генезис е в нас, дори в политиците

Трима от протестиращите в Габрово бяха арестувани снощи, като преди това жандармерията попречи на недоволните граждани да достигнат до ромските къщи на улица "Батак" в града. Пострадал е журналистически екип. Оператор на местна телевизия е получил аркада на веждата. Оказана му е медицинска помощ в Габровската болница. Масовият граждански протест, предизвикан от побоя, който роми нанесоха на продавач в магазин, продължи близо 4 часа.

В Габрово днес се проведе извънредно заседание на Общинския съвет заради напрежението в града, което продължава трети ден. На него бяха представени мерките, предприети от институциите и от кмета на общината за справяне със ситуацията.

Сблъсъци и ранени на многохиляден протест в Габрово
Обновена

Сблъсъци и ранени на многохиляден протест в Габрово

Побой над продавач от трима роми доведе до напрежение сред населението

Дали обстановката в града е била подценена в последната една година, откакто жители на Габрово дадоха ясен знак, че има проблеми и те създават напрежение. Това обсъждаха днес общинските съветници с участието на полицията в Габрово. Няколко предложения бяха направени в залата, включително и такива за промени в националното законодателство, след като беше коментирано, че административните наказания и глоби спрямо нарушителите на реда не оказват очаквания ефект.

Снощи в града имаше масов граждански протест срещу насилието, който продължи близо 4 часа, като започна от централния площад, а после премина в шествие по улиците.

Гневът на хората избухна, след като трима роми нанесоха побой на продавач в магазин в центъра на Габрово в неделя вечерта. Протестиращите вече се разпръснаха, очаква се утре отново да излязат на протест срещу бездействието на институциите, които, по думите им, не могат да гарантират сигурност на гражданите.

Повече от 1200 души изпълниха след 18 часа в четвъртък централния площад пред сградата на Общината, за да протестират срещу бездействието на институциите, което според хората създава усещането за безнаказаност.

По-рано вчера от Община Габрово беше разпоредено събарянето на постройки, предвидени за премахването заради опасенията, че в тях могат да се самонастанят хора. Според протестиращите обаче мерките са закъснели.

С възгласи "Оставка" и освирквания бяха посрещнати кметът на Габрово Таня Христова и вицепремиерът Томислав Дончев, който се опитаха да успокоят напрежението.

Марешки иска Каракачанов да се извини за сцените в Габрово

Марешки иска Каракачанов да се извини за сцените в Габрово

Да си ходи правителството, ако Каракачанов е толкова важен за тях, отсече Марешки

"В годините назад има несвършена работа и то най-вече по отношение на обществения ред. Категорично решителни мерки по отношение на обществения ред и сигурност на гражданите ще има - това аз ви го обещавам", подчерта Дончев.

Полицейското присъствие в града е засилено. Има и части на жандармерията, които следят за реда в Габрово.