В Габрово никога не е имало ромски гета, няма и да има. Няма и сегрегирано училище. Това заяви кметът на града Таня Христова пред bTV.

Тя посочи, че към момента в общината няма подадено уведомление за планиран протест, а ако такъв все пак има, той ще бъде мирен.

Христова бе категорична, че ако ситуацията в Габрово не се използва за политически цели, напрежението ще утихне. Тя съобщи, че на днешната извънредна сесия на Общинския съвет всички общински съветници са били единодушни, че внушенията, че в града организирано се заселват роми, са неверни.

Тя призова институциите и гражданите да обединят усилията си за опазване на реда и спокойствието в Габрово.

Отправяме призив към всички политически сили да не използват създалото се напрежение за свои цели, защото това е изключително опасно, подчерта още Христова.

Сблъсъци и ранени на многохиляден протест в Габрово
Обновена

Сблъсъци и ранени на многохиляден протест в Габрово

Побой над продавач от трима роми доведе до напрежение сред населението

Тя допусна, че е възможно да има хора, които предизборно създават напрежение, но подчерта, че гневът на гражданите е справедлив и е свързан с това, че някой има право да не спазва закона.

"Вероятността да има от всичко по малко в този случай е факт. Най-важното е ситуацията да бъде овладяна", обобщи кметицата.

Относно подадената оставка на шефа на полицията в града по искане на премиера Бойко Борисов Христова заяви, че всички имат вина за случилото се.

Тя каза още, че Община Габрово вече е изпратила към Народното събрание и Министерския съвет предложения за законодателни изменения в Закона за административните нарушения и наказания. Те включват увеличаване обхвата на административните нарушения с едно ново, което може да бъде наречено обществено полезен труд и което би могло да замени глобата като наказание, тъй като тя не се изпълнява, а това водело до чувство за безнаказаност според Христова.

Припомняме, напрежението в Габрово ескалира, след като на 7 април трима роми пребиха продавач в денонощен магазин за забележка.

Шефът на полицията в Габрово е подал оставка
Обновена

Шефът на полицията в Габрово е подал оставка

След като Борисов и Маринов му поискаха оставката

Полицията задържа отговорните, но малко след това те бяха освободени. Това предизвика сериозно напрежение в областния град - стотици жители излязоха на протест на 10 април и дори се опитаха да нахлуят в сградата на местното следствие.

По този повод вчера, 11 април, военният министър Красимир Каракачанов свика извънредна среща в МС, на която увери, че ситуацията е овладяна.

Случаят стана повод и за коментар от страна на лидера на "Воля" Веселин Марешки, според който скандалът в Габрово е инсценировка, за да се вдигне "позасъхналият" рейтинг на Каракачанов. Той настоя военният министър да се извини на целия български народ.

От своя страна вицепремиерът Томислав Дончев изрази мнение, че напрежението в Габрово е факт и не бива поради политическо лицемерие да се отрича.

Малко след това стана ясно и че тримата роми остават в ареста за постоянно. Спрямо тях са повдигнати обвинения за побой и нанасяне на лека телесна повреда.

Независимо от това вчера отново се състоя протест, като този път се събраха хиляди недоволстващи. Стигна се до сблъсъци и ранени граждани. В размирицеите пострадаха оператор, репортер и полицай.

За Дончев е политически лицемерно да се отрича, че няма напрежение

За Дончев е политически лицемерно да се отрича, че няма напрежение

Гневът на габровци бил заради усещането, че някой има право да не спазва законите