Нека протестите бъдат мирни - да чуем тяхната болка, да чуем тяхното виждане по мирен начин.
Това заяви на брифинг в парламента депутатът от ГЕРБ Николай Сираков по повод протестите в Габрово след като продавач беше бит от клиенти в магазина, където работи, заради направена забележка.

Клиенти пребиха продавач в Габрово заради забележка

Клиенти пребиха продавач в Габрово заради забележка

Служителят е с комоцио

Целият генезис е в нас, дори в политиците. Да погледнем проблема в очи. Вярвам и разчитам на интелигентността на габровци. Те имат правото на протест, каза Сираков.

Припомняме, Сираков бе областен управител на област Габрово в периода 2014-2017 г., председател на Общински съвет от 2011 г. до 2014 г., кмет на Община Габрово от 2010 г. до 2011 г., заместник-кмет от 2009г. до 2010 г., секретар на Община Габрово в периода 2007-2009 г.

Оператор, репортер и полицай са пострадали при протестите в Габрово

Оператор, репортер и полицай са пострадали при протестите в Габрово

Четирима са арестувани

Той очерта три аспекта на проблема, според който се противопоставят една на друга социални групи.

Единият е нерегламентираните доходи на определени етнически групи. Често техните доходи са от фалшиви ТЕЛК-ове, заяви Сираков. Въпросът е да се справим с фалшивите ТЕЛК-ове, акцентира бившият кмет и областен на Габрово.

В България всеки гражданин е равнопоставен да получава социални помощи. Ромското население има доходи, но получава и социална помощи, призна депутатът-актьор с мениджърски опит.

Имат доходи от сивата икономика, наемат ги сезонно и без договор, а ползват и помощи, каза той вторият проблем. Те не внасят данъци и осигуровки, а се възползват и тежат на социалната система, заяви депутатът от ГЕРБ Николай Сираков. Той изтъкна, че институциите могат да налагат контрол върху фирмите.

Третият проблем, за да се стигне до повишено напрежение между отделни групи от населението, е липсата на образование. Имаме необразовани деца, които се превръщат в безработни младежи с нисък социален статус, призна бившият кмет и областен на Габрово.

Той изтъкна промените в Закона за социално подпомагане, приети преди десетина дни. С тях се обвързва присъствието в училище със социалните помощи, припомни Сираков.

Джамбазки призова разговорът за циганския въпрос да започне незабавно

Джамбазки призова разговорът за циганския въпрос да започне незабавно

По думите му властта не си върши работата

Зам.-министър Красимир Ципов уточни, че още вчера е наредено "да бъде извършен анализ на районното управление. Материалите по полицейската преписка са били докладвани на районната прокуратура в Габрово", каза той.

Ципов също помоли габровци да не се поддават на провокации, които могат да нарушат обществения ред.

Ако има забавяне на действията на МВР ще бъдат предприети дисциплинарни мерки. Имаме данни за провокации, призна зам.-министърът.

Няма как като се разделя този протест на три лъча - в третия лъч да се стигне до хвърляне на камъни, бомбички по органите на реда. Най-важното е да призовем към спокойствие и гражданите да не се поддават на провокация. Това не е полезно за никого. С подобни действия няма да се решат проблемите, допълни Ципов.

Той призова извършителите на такива деяния да получат бързо, веднага, адекватно наказания за деянията и призна, че има забавяне на реакцията от институциите. По тази причина се проверява шефът на МВР-Габрово, което бе наредено от премиера.

Относно информацията, че и журналисти са били ударени с палки, Ципов призова пострадалия журналист да се яви в ОД МВР. Той потвърди, че има подобен сигнал на спешния тел. 112.