Синдикатите не подкрепят обвързването на социалните помощи за семействата да бъдат обвързани с посещението на децата в училище.

На заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество днес бе обсъден Законопроектът за изменение и допълнение на Закона за социално подпомагане.

По мнението на Ваня Григорова от КТ "Подкрепа" този законопроект е насочен към хора, които въпреки изпълнението на изключително много критерии, получават мизерна социална помощ. Отделно на това, според изчисленията на синдикатите, процентът на ползващите тези помощи намалява с 20 годишно, а и само семействата под линията на бедност получават някакво социално подпомагане.

Спират помощите, ако детето не е в клас 5 учебни часа

Спират помощите, ако детето не е в клас 5 учебни часа

ГЕРБ внасят промени в Закона за социалното подпомагане и Закона за семейните помощи

Като аргумент синдикатите да са против обвързването на социалните помощи с посещението на училище Григорова изтъкна, че 5 неизвинени отсъствия се натрупват изключително лесно, а "тийнейджърите правят много неща, без да се съобразяват със Закона за социално подпомагане".

Ваня Григорова препоръча на държавата да намери други средства, с които да върне децата в клас. Григорова посочи, че преди 1989 година всички са посещавали училища, имало е високо ниво на образованост и без да е имало такива социални помощи.

КТ "Подкрепа" също е против това помощта за първи клас да бъде разделяна на два транша. "Какво майката ще купи обувки през септември, а раница през май месец на детето?". Ваня Григорова настоя за три мерки - премахване на делегираните бюджети, тъй като заради тях няма ясна картина колко деца реално са отпаднали в страната, а учителите са в ситуация на счетоводители и закононарушители. Втора мярка - да се гарантира минимален доход в размер на линията на бедност, а не пет пъти по-нисък, както е в момента. Да се въведат месечни плащания за деца и то за всички, тъй като в момента около 700 000 български деца не получават добавки. "Трябва да дадем някаква възможност на гражданите да усетят подкрепата на държавата", заяви Ваня Григорова.

ВМРО предлага помощи за раждане на деца според нивото на образование

ВМРО предлага помощи за раждане на деца според нивото на образование

200 лв. за родителите със средно образование, 250 лв. за бакалаврите, а 300 за магистрите

От КНСБ излязоха на същата позиция и с подобни аргументи. На противоположно мнение са работодателските организации, като от ПТПП заявяват, че според тях е целесъобразно обвързването на социалната система с образователната, тъй като това би било начин за преодоляване на кризата на трудовия пазар вследствие от преждевременното напускане на училище и демографската криза. Андреева от АИКБ настоя политиката на социално подпомагане да бъде отговорна и да включва както права, така и задължения.

Законопроектът е подкрепен от МТСП с мотив да не се допуска трайната зависимост от социални помощи. Зам.-министър Лазаров заяви, че така или иначе всички помощи касаят отговорното родителство.

От АИКБ искат задължителна матура по математика

От АИКБ искат задължителна матура по математика

Всяко трето високоплатено незаето място е за програмисти