45% от работодателите в цял свят срещат проблем с производителността на труда, докато в България процентът е 68%. По-зле от страната ни е само Румъния.

Данните представи председедателят на Асоциация на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев пред журналисти преди Общото събрание на Международния координационен съвет на организациите на работодателите. На него ще бъдат обсъдени преодоляването на несъответствията между търсени и предлагани умения на пазара на труда.

Причините  за наемането на хора според АИКБ са демографски и технологични промени. Всяко трето високоплатено незаето място е за програмисти, въпреки че расте приемът в университети по приемане в ИТ специалностите.

От АИКБ отчитат, че има нарастващ недостиг на инженерни и технически кадри. За преодоляване на кризата в сферата на инженерните и техническите кадри от Асоциацията считат, че трябва да има добре подготвени млади хора в средните училища.

Селскостопанският труд е с най-ниска производителност, отчита НСИ

Селскостопанският труд е с най-ниска производителност, отчита НСИ

Двойно по-висока е производителността в сектора на услугите

Затова от АИКБ предлагат задължителна матура по математика, която би била полезна за децата и младежите, които могат да открият заложби в себе си да се развиват в тази сфера.

Производителността в България спрямо останалите страни в Европейския съюз изостава, макар и след приемането ни в ЕС да догонваме другите страни с бързи крачки, отчете Велев.

По думите му обаче все още продължаваме да бъдем на последно място по производителност на труд и оттам брутният вътрешен продукт на глава от населението остава най-нисък. Предстои да бъде объден този проблем с междунордния координационен съвет на организациите на работодателите.

На въпрос на news.bg каква е позицията на АИКБ по въпроса за цената на нощния труд в страната Велев заяви, че цената на нощния труд трябва да се договаря.

Припомняме, в края на миналата седмица, от КТ "Подкрепа" обявиха, че са готови на протестни действия за цената на нощния труд в България.