Освен отслабването на така наречените системни партии и избирането на нови в Парламента на основание предизвикателна популистка реторика, неотдавнашните избори в България изразиха и неодобрението на електората към ултранационалистическите партии, пише "Катимерини". 

Това може да се окаже нещо добро за спокойствието на Балканите, тъй като вицепрезидентът и министър на отбраната на излизащото коалиционно правителство на прозападния Бойко Борисов - лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов - наложи македонския въпрос във външнополитическата програма, което води до значително напрежение в отношенията между София и Скопие.

Заплашвайки да напусне коалицията - което щеше да доведе до нейния колапс - Каракачанов (който е наречен "българският Каменос" по името на гърка Панос Каменос, който в миналото бе и ръководител на националистическа партия СИРИЗА в коалиционно правителство) - принуди Борисов да наложи вето на присъединяването на Северна Македония към Европейския съюз поради отказа да приеме националистическото българско твърдение, че българска кръв тече в славяно-македонските вени.

Сега остава да видим дали правителството, което ще се появи в София - ако страната не се насочи към предсрочни избори - ще запази същата твърда линия и ще поддържа напрежението със Скопие, или ще промени позицията си, отчасти заради натиска на Запада по време на срещата на върха на ЕС през юни.

С новото правителство на България ще намерим решение, убеден Заев

С новото правителство на България ще намерим решение, убеден Заев

Това било в интерес на българския народ

Дори ако София деблокира пътя на Северна Македония за присъединяване, щетите са нанесени. Отношенията между двете страни са силно отровени и ще бъде много трудно да се възстанови доверието, особено в РСМ, която възпитава усещането за надвиснала заплаха от "злата мащеха", както те описват България.

Въпросът за Македония има корени, които се простират дълбоко в миналото. Водени са войни, пролята кръв, хиляди разселени, атмосфера на подозрение се заздравява и дремещите националистически грешки се пробуждат, за да се превърнат в нова заплаха за обществата; ще е необходимо време и упорита работа на всички, за да може регионът (и засегнатите от ситуацията) да обърнат нов лист.

Може да са били подписани споразумения между различните страни, но тяхното изпълнение все още не е започнало сериозно. И на върха на всяка държава в т. Нар. Македонски триъгълник (Северна Македония, България и Гърция) все още има такива, които се опитват да вдигнат препятствия, запалвайки огньове у дома.

София размахва вето, националисти в Скопие пречат на преименуването на научната академия, а в Атина някои вече се готвят за битка преди ратифицирането на няколко двустранни споразумения. Предстои много усилена работа, за да се обърне страницата.

България блокира РС. Македония заради свои интереси, убеден премиерът на Албания

България блокира РС. Македония заради свои интереси, убеден премиерът на Албания

Вижте какво се случва сега