Президентът Росен Плевнелиев и премиерът Бойко Борисов излязоха с обръщения по случай Деня на българската Независимост

Плевнелиев отбелязва, че има събития в историята ни, за които споменът не избледнява. "Сред тях особено място заема Денят на българската Независимост, когато нацията ни категорично защити своето свещено историческо право на самостоятелно развитие. На 22 септември 1908 г. с впечатляваща решителност и дързост, с мъдрост и отговорност, нашите държавници осъществиха възрожденския идеал на българите и извоюваха достойното и равнопоставено място на България сред европейските държави", изтъква той.

Честваме Независимостта на България

Честваме Независимостта на България

С този акт на практика

Плевнелиев посочва, че днешният ден идва да ни припомни, че силна държава се гради на здрава почва. "Ето защо независимостта на една нация не може да се чака отвън – да бъде получена като дар от големите или наложена със сила в името на чужди интереси. Тя се постига с отговорно и далновидно лидерство, с единството на целия народ, с търпение и разум. В името на независимостта често трябва да се водят битки – понякога на бойното поле, но най-често – на полето на ценностите и идеите. Дълбоко в устоите на българската държавност са заложени ценности като достойнство, дълг, родолюбие. Нито една от тях не е за продан и не може да бъде купена. Напротив, те се изковават с векове, тестват се през възходи и изпитания и се предават на следващите поколения", отбелязва държавният глава.

"Ето защо повече от всякога трябва да помним, че днес отговорността за бъдещето на България е в ръцете ни. То се кове от нас тук и сега, защото именно ние изграждаме основите, върху които утре ще стъпят нашите наследници. Нека бъдем пример за децата си, да ги превърнем в достойни и отговорни хора, в родолюбиви и съзнателни българи и европейци. Само така ще гарантираме, че поколенията след нас ще бъдат господари на съдбата си и със самочувствие ще изградят своя живот в среда на сигурност и благоденствие", завършва обръщението на Плевнелиев.

Борисов от своя страна изтъква, че честваме едно от онези велики събития в нашата история, с които държавата и народът ни заслужиха правото си да вървят с гордо вдигнато чело през времето напред.

"Обявяването на Независимостта на България беше онзи акт, който показа, че българският народ не само може да започне, но и да завърши едно дълго и трудно дело, каквото е националното освобождение – процес, който изисква обществено единение около значима кауза, вътрешнополитическо съгласие за защита на националния интерес, ловка дипломация. Той превърна България от обект в субект на световната политика", отбелязва премиерът.

"За един народ може да се съди по събитията, с които се гордее. Фактът, че цяла България се прекланя пред дързостта на прозорливите строители на съвременната ни държава, ми дава вяра в доброто бъдеще на страната ни", коментира Борисов.

"Обявяването на Независимостта през 1908 г. даде привилегията, но и задължението на българския народ сам да определя съдбата си. Това могат да правят само личности, които са независими по дух и поведение. Убеден съм, че го можем, защото е в гените ни", подчертава министър-председателят.