Хората няма да обеднеят, ако се приеме еврото, и цените няма да скочат. Това заяви вицепремиерът и финансов министър Асен Василев в предаването "На фокус с Лора Крумова" пред Нова телевизия.

Той уточни, че коалиционните партньори са на едно мнение - еврото да се приеме възможно най-скоро. 

Това, което искат БСП и ИТН, е да се направи един анализ между БНБ и Министерството на финансите, каза Василев.

За приемането на еврото през 2024 г. Асен Василев заяви, че еврото сме го приели, като сме приели борда. Ние не сме в стаята, където са се вземали решенията. След това се отложи гръцката криза, после проблемът с КТБ и ако така и така сме се отказали от суверенитет, от борда и от курса, по-добре да сме в стаята, където се вземат решенията, настоя финансовият министър.

Над 100 закона трябва да променим заради въвеждане на еврото

Над 100 закона трябва да променим заради въвеждане на еврото

Сред тях са приемането на закон за еврото, банковите закони, закона за БНБ и др

Във връзка с актуализацията на бюджета, Василев заяви, че голяма част от актуализацията ще е свързана с антикризисните мерки. Той не би нарекъл минималната работна заплата замразяване в актуализацията на бюджета, при положение че е вдигната на 710 лева преди два месеца. Дългът към момента е с 2 млрд. по-нисък, отколкото към 31 декември 2021 г., уточни Василев.

Общо до края на годината изтеглените дългове трябва да са 10 млрд. лв. Кой точно бият с камъни, е добре Борисов да си направи сметката, отговори Василев на бившия премиер и настоящ лидер на ГЕРБ.

В ДБ очакват инфлация, независимо дали сме в еврозоната

В ДБ очакват инфлация, независимо дали сме в еврозоната

Инфлацията може да бъде овладяна в следващите месеци, смята Владислав Панев

Това, което идва от Европа, е "разберете се с Македония, за да се отпуши процесът". Първата стъпка да започне да се отпушва процесът, е, че не България трябва да се разбере с Македония, а ЕС да се разбере с Македония, категоричен бе Асен Василев.

Ако трябва двете държави да се разберем, ще отнеме много дълго време, очаква вицепремиерът и увери: "Няма как да вдигнем ветото, ако няма разбиране към позицията ни".

По отношение на българския вариант на закона "Магнитски", Василев увери, че не той го пише. Има работна група, която се ръководи от Министерството на правосъдието, и в нея са включени широка група от експерти от различни министерства - МВР, ГДБОП, ДАНС, Министерски съвет.

БНБ: Възможно най-скоро България да стане част от Еврозоната
Обновена

БНБ: Възможно най-скоро България да стане част от Еврозоната

Еврозоната не може да бъде заместител на лоша макроикономика политика

По думите му явно, че има напрежение в парламента заради дебат, който е по-разгорещен. За първи път от много години българският парламент е жив, не е скучен и не е гумен печат за решения, които не са взети в самото Народното събрание.

Според него е по-добре да има разгорещени спорове, отколкото да няма никакви. Като възпламеняване на страстите оцени Василев пожара в културния център "Иван Михайлов" в Битоля. Пожарът в Битоля не е насочен срещу България или Македония, а да се намери разбирателство и конфликтът да бъде разрешен, смята финансовият министър.

Той смята, че палежът няма да повлияе драматично в отношенията между България и Северна Македония. Много дълго България не е поставял въпроса за Северна Македония, посочи Асен Василев и добави, че проблеми има и те не могат да се заметат под килима.

Той допълни, че има едно постоянно питане докъде е стигнало правителството със Северна Македония. Няма твърд натиск за ветото за Северна Македония, но наистина всяка среща започва и завършва с това какво се случва с Македония, което е мека форма на натиск, изтъкна Василев.