В общинските болници са осигурени 2908 болнични легла за заразени с коронавирус от общо 7 400 легла. В 79 общински лечебни заведения са обособени и 233 легла за интензивно лечение и наблюдение на пациенти с Covid-19. Информацията е на Националното сдружение на общините.

Парите за ремонт, реконструкция, обзавеждане и оборудване на медицинските заведения засега се осигуряват от общинските бюджети, за сметка на други дейности, и от дарения, информират от неправителствената организация.

НСОРБ изготви интерактивна карта на общинските болници с актуални данни за откритите дарителски сметки. Картата е достъпна на сайта namrb.org и информацията в нея се актуализира системно. 

Снимка 474599

Източник: НСОРБ

Сред най-често срещаните проблеми, за които алармират местните власти, е липсата на достатъчно обучени медицински специалисти. В момента общинските болници работят с минимума от необходимия им персонал, голяма част от който попада в рисковата група - пенсионери.

Част от медицинския персонал на болниците в Белоградчик и в Гоце Делчев е подал оставка. Не достигат специализирана медицинска апаратура и оборудване в по-малките болници в страната.

От сдружението признават, че не навсякъде в пълен обем могат да бъдат покрити изискванията, определени за утвърждаване на медицински стандарт "инфекциозни болести", информират общините. С писмо до здравния министър Кирил Ананиев и до ръководителя на Националния координационен щаб ген. Венцислав Мутафчийски предлагат част от ресурса, пренасочен от оперативните програми "Развитие на човешките ресурси" и "Региони в растеж" към Министерството на здравеопазването да достигне и до общинските болници.

В Троян с дарения е изградена нова приемна за пациенти във филиала на Спешна помощ, оборудвана с необходимите видеонаблюдение и дистанционна комуникационна система с медицинския екип.

Има строга система за дезинфекция на помещенията, площадката и санитарните автомобили. Необходими са и предпазни облекла за многократна употреба за персонала. Общинската болница в Троян продължава преустройството за осигуряване на легла за пациенти с коронавирус.

Спешен ремонт започна в болницата в Дупница, където се лекуват трима заразени. Община Варна отпусна 580 хил. лева от бюджета си за нуждите на МБАЛ "Света Анна".

В Община Карнобат местна строителна фирма направи безвъзмездно спешен ремонт в местната болница. Там ще бъдат разположени 15 легла за интензивно лечение и още 25 места за пациенти с леки и средно тежки случаи със съмнения за коронавирус.

По предложение на кмета на Благоевград Румен Томов в Специализираната болница за активно лечение на пневмо-физиатрични заболявания започнаха дейности за реорганизация и структуриране на отделението. Капацитетът на отделението е 15 легла за болни и то ще заработи при необходимост.

В Казанлък вече са поръчани три респиратора за МБАЛ "Д-р Христо Стамболски". Единият ще бъде закупен със средства от бюджета на Община Казанлък. Другите два - от дарителската сметка.

Във Враца започна дарителска кампания в помощ на местните болници и медиците съвместно между общината и Обществения дарителски фонд "За Враца".

Болницата в Исперих получи дарения от политици, бизнесмени и фирми, както и от 80-годишната баба Надие от с. Печеница, която дари пенсията си на здравното заведение.

Най-голямата болница във Велико Търново МОБАЛ "Д-р Стефан Черкезов" ще получи безвъзмездно дарение от фирма два апаратa за изкуствена белодробна вентилация и два монитора на водещи европейски производители. Дарението включва и пари за закупуването на лекарства, консумативи и предпазни средства за лекарите в болницата и е на стойност 50 000 лева.

Общинската болница "Св. Иван Рилски" в Горна Оряховица обяви дарителска кампания за набиране на пари за закупуване на респиратори. В отделението по реанимация, където ще се лекуват тежките случаи на Covid-19, има шест легла, които не са напълно оборудвани с респиратори. 

Кметове и общински съветници се включиха активно в дарителските кампании в цялата страна. Добрите примери са от Разград, Смолян, Ямбол, Асеновград, Кърджали и много други.

Най-добрият български тенисист Григор Димитров дари респираторни апарати на болницата в родния си град Хасково.

Кметът на Сунгурларе Георги Кенов призова за подкрепа към МБАЛ - Карнобат ЕООД, а самият той и още петима съветници станаха и първите дарители.

Съвместна инициатива в помощ на местната болница предприеха общината и съветниците в Чирпан. Подкрепиха ги колегите им от община Братя Даскалови.

В извънредната ситуация община Добрич е готова да подкрепи с 50 000 лева от своя резерв Многопрофилната болница за активно лечение, съобщи кметът Йордан Йорданов.

Общинските съветници и кметския екип на община Генерал Тошево приеха решение да подпомогната с 20 000 лева добричката болница. В момента Община Генерал Тошево притежава 3,30% от капитала на МБАЛ - Добрич АД, като след закриване на общинската болница в града, лечебното заведение е една от основните алтернативи за стационарно лечение на жителите на общината, каза кметът Валентин Димитров.

В кампанията за болницата в Добрич се включиха и деца - 10-годишният Божидар Христов даде спестените си пари за тротинетка, а второкласникът Джем Ариф Едже занесе в местната болница спестените 174 лева.