Руски политици и дипломати коментираха решението на българското външно министерство за експулсиране на руски дипломат от страната ни.

По-рано стана известно, че военният аташе в посолството на Русия в София Василий Сазанович е заподозрян в събирането на данни, представляващи българска държавна тайна. Той беше обявен за персона нон грата и му бяха дадени 72 часа да напусне България.

Председателят на комисията по външните работи към Съвета на федерацията (горната камара на руския парламент) Константин Косачев в интервю за РИА "Новости" отбеляза, че това не бил първият път, в който София експулсира руски дипломати.

"Трудно е да си представим какво толкова особено биха могли да изучават руските дипломати в България", отбеляза сенаторът.

МВнР обяви за персона нон грата руски дипломат
Обновена

МВнР обяви за персона нон грата руски дипломат

Събирал е информация, представляваща държавна тайна

Той настоя, че зад решението на София стояли интересите на други държави, наричайки поведението на българските власти "незавидна мисия".

"България е назначена от покровителите в НАТО като рупор на тезата за "руската заплаха", подчерта Косачев.

Леонид Слуцки, председател на комисията по външните работи на Държавната дума (долната камара на руския парламент) се съгласи с тази теза на Косачев.

"Разгръщащата се шпиономания, придружена от систематично изгонване на руски дипломатически представители от европейските страни, е част от обща кампания за дискредитиране на страната ни", изтъкна руският депутат.

В същото време той изрази надежда за адекватен отговор от страна на Русия.

На свой ред членът на комисията на Държавната дума по външните работи Антон Морозов обеща огледален отговор на действията на България.

"Такива неща будят недоумение, тъй като България се смята за приятелска страна в нашата координатна система", посочи той.

Той отбеляза, че Москва и София имали много общи неща, а също така припомни помощта, която Русия предоставяла на България. Морозов предположи, че руските противници на Запад са настоявали българската страна да предприеме такива недружелюбни стъпки.

Посолството на Русия в София нарече експулсирането на руския дипломат неоснователно. В публикация на страницата на руската дипломатическа мисия във "Фейсбук" се отбелязва, че това решение на България няма да бъде от полза за отношенията между двете страни.

"Руската страна си запазва правото да предприеме ответни мерки", се предупреждава в изявлението на руското посолство.