"За съжаление, в коалицията няма активен диалог". Това заяви пред БНР Елена Нонева, лидер на политическо движение "Социалдемократи", което е част от коалицията "Продължаваме промяната" и е един от мандатоносителите.

Според нея недостигът на диалогичност се основава на това, че нейната партия не участва пряко в 47-ото Народното събрание. 

Никола Минчев: Не се готви вдигане на ветото за РС Македония

Никола Минчев: Не се готви вдигане на ветото за РС Македония

Отсъствията на Делян Пеевски не се плащат, готов е да се извини на ИТН

"Останалите коалиционни партньори са представени там и имат по-чести срещи и контакти, като реално участват във всички вземания на решения, но в крайна сметка ние лично не страдаме от това, защото сме в постоянна връзка с тях и въпросите, които имаме да решаваме ги обсъждаме предварително", каза Нонева.

Относно настояването на Европарламента България да даде зелена светлина на РС Македония за начало на преговорите за еврочленство, лидерът на "Социалдемократи" подчерта, че правителството трябва да удържи на натиска отвън по въпроса със Северна Македония.

Евродепутатите искат България и Северна Македония да решат отделно спора за кражбата на историята ни

Евродепутатите искат България и Северна Македония да решат отделно спора за кражбата на историята ни

Натискат за отваряне на преговорите и на Албания, и на РСМ

"Ние имаме едно подписано споразумение, имаме принципни позиции, пред които не трябва да се отстъпва, независимо от това кой какво иска и какво предлага. Няма как ние да се откажем от нашата история, да се откажем от това, което сме договорили, от това, което искаме да се случва от македонска страна", категорична е Нонева.

Тя признава, че въпросът е дискусионен и общественозначим, както и че е чувствителна тема за всеки един от нас.

Независимо, че са мандатоносители и че премиерът Кирил Петков призова президента Румен Радев да свика КСНС, от политическот движение не смятат, че е необходимо да се свиква Консултативен съвет по национална сигурност по въпроса със Северна Македония.

"Имаме една ясна позиция, която обединява всички партии, които са парламентарно представени. До този момент няма някаква индикация, не са дадени причини, поради които да се иска такова събиране на Консултативния съвет.

Радев иска да чуе първо Петков за Северна Македония

Радев иска да чуе първо Петков за Северна Македония

КСНС е орган за подпомагане на диалога, а нарушен ли е диалогът в коалицията?