Борбата с корупцията е вечна тема. Това заяви председателят на Народното събрание Димитър Главчев в началото на дебата по атикорупционния закон, предложен от ГЕРБ.
На участниците, дошли в парламента, той пожела добро решение и успешен дебат.

Правосъдният министър Цецка Цачева заяви, че са получени предложения от различни организации за подобряване на текстове в закона. По закона ще има срещи и по парламентарни групи. Целта е да се чуят всички мнения, каза Цачева, тъй като интересът към проблема бил голям.

До момента борбата с корупцията била разпокъсана. Според закона корупцията е злоупотреба с власт или служебно положение с цел лична облага. Целта е да се защитят интересите на обществото, обясни Цецка Цачева.

До момента борбата с корупцията, според нея, се оценявала от правителството и обществото като незадоволителна. Затова и се предлага създаването на единен независим антикорупционен орган, като председателят ще се избира от Народното събрание. Припомняме, предложението на БСП е той да се назначава от президента като агенцията да е на подчинение на държавния глава. Антикорупционната комисия ще има оперативни функции, но ще разполага и с аналитични функции. На практика се вади антикорупционната дирекция от ДАНС и се влива в новата комисия. Това се предлага и в проекта на социалистите.

БСП ще се вслушат в антикорпуционните препоръки на шефа на ВАС

БСП ще се вслушат в антикорпуционните препоръки на шефа на ВАС

Посъветвал шефът на антикорупционната агенция да бъде назначаван от президента

Вчера при разговора с левицата главният прокурор Сотир Цацаров, който присъства и на днешната дискусия, призова да се прецизира именно това прехвърляне и да се уредят трудовите отношения на агентите от родното ФБР, които ще преминат в новото звено. Подобни премествания винаги са предизвиквали трусове в системата на сигурността.

Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов изтъкна, че антикорупционното законодателство дълго време е било най-дискусионно в обществото. Той е убеден, че няма да се създава репресивен апарат.

Председателят на ДАНС Димитър Георгиев настоя служителите от антикорупционната дирекция в агенцията, които ще преминат в новото звено, да останат със същия статут и да разполагат със същия инструментариум на работа.

Да се специфицира прилагането на СРС-та, иска още той, като предложението му е прилагането им да остане в ДАТО и в специализираната дирекция за подслушване в ДАНС. Това щяло да е по-евтино за данъкоплатеца, по мнението на Георгиев.
Освен това прехвърлянето на агентите от ДАНС в новото антикорупционно бюро, според него, трябва да бъде уредено по начин, че служителите да са спокойни за преминаването си от ДАНС в новото звено. Засега кабинетът приема тези препоръки на родното ФБР.