БСП настояват за незабавната оставка на вътрешния министър Валентин Радев. Това обяви на пресконференция зам.-председателят на БСП Кирил Добрев.

Той настоя за оставката заради обществената поръчка, обявена от МВР, за реинженеринг и аутсорсване на системата на частна фирма. Социалистът акцентира и върху случилото се със застраховките "Гражданска отговорност" на "Олимпик".

От БСП искат оставки заради срива на Търговския регистър
Обновена

От БСП искат оставки заради срива на Търговския регистър

Министър Цачева и директорът на ТР Зорница Даскалова да поемат отговорност

"От няколко дни екипът, който пишеше "Визия за България" в сектор "Сигурност", се занимава с една обществена поръчка, която обяви МВР. Тя е за близо 1.5 млн. лв. и касае оптимизация на вътрешноорганизационните процеси в МВР и реинженеринг на процесите. Отворих речника, защото МВР си служи със странни и сложни думи. Това е цялостно преосмисляне и пълно препроектиране на процесите", обясни Добрев.

"Свикнахме, че е абсолютно нормално съдържател на фризьорски салон и козметичка да надгражда системата на Търговския и имотен регистър. Днес стигаме нови висини", каза още той.

"Ние всъщност аутсорстваме дейност. Не просто товароразтоварна, ние аутсорсваме управленска дейност с тази обществена поръчка", посочи Добрев.

По думите му министерство с милиард бюджет и 60 хил. служители, Академия на МВР с милиони бюджет - това е абсолютно нелепо.

"Това е признание, че Радев и политическото ръководство са некомпетентни", каза Добрев.

свен нелепо, това е и опасно, защото касае националната сигурност. Това е абсурдно, да се повери на частна фирма", категорична е Нинова.

Бойко Борисов разговаря с Цецка Цачева

Бойко Борисов разговаря с Цецка Цачева

Не е ясен поводът за срещата

"Спрете веднага обществената поръчка, министър Радев, и не ни мъчете повече", гласи пост на служител на МВР, цитиран от Добрев. "Настоявам публично да излезе Радев и ръководството на министерството и да се извинят на всички служители в МВР", отсече зам.-шефът на соцпартията.

Освен това от левицата събират подписи за свикване на извънредно заседание на парламента заради блокажа в електронното управление на държавата, обяви Корнелия Нинова. Искат да се проведе още идната седмица, а необходимите депутатски подписа за целта са 48, с колкото разполагат.

Като първа точка в извънредния дневен ред червените предлагат изслушване на премиера заради кризата в електронното управление - блокажа на Търговския регистър.

Нинова отново призова за поемане на политическа отговорност за срива в системата.

Зорница Даскалова хвърли оставка

Зорница Даскалова хвърли оставка

Цецка Цачева я е приела